«Fjordman» nekter å møte i retten

Breiviks politiske forbilde har flyttet utenlands og slipper oppmøteplikten.

I RETTEN Massemorderen Anders Behring Brevik  snakker med Geir Lippestad før retten settes. I midten forsvarer Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Til venstre forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
I RETTEN Massemorderen Anders Behring Brevik snakker med Geir Lippestad før retten settes. I midten forsvarer Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Til venstre forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Peder Nøstvold Jensen, kjent under bloggernavnet «Fjordman», er stevnet som vitne av massemorderen Anders Behring Breiviks forsvarere.

Men han har flyttet til utlandet og kan dermed unngå oppmøteplikten. -Så vidt jeg vet, har han sagt at det kan la seg ordne at han vitner, men at han ikke er i landet, så det må gjøres som et fjernavhør, sier advokat Trygve Staff, som har bistått Jensen, til Dagbladet.

-Han er så vidt meg bekjent ikke lovlig stevnet og har ingen møteplikt. Han har ikke tilhold i Norge. -Hva legger du i at du mener han ikke er lovlig stevnet? -Det handler om hvordan et vitne skal kalles inn formelt sett for at han skal ha plikt til å møte.

Fjernavhør Det er i utgangspunktet vitne- og oppmøteplikt for alle i straffesaker i Norge, men en kan slippe unna med såkalt fjernavhør hvis en bor mer enn 80 mil unna rettslokalet. Staff sier det er «en stund siden» Jensen flyttet. Han er fra Sunnmøre og var i fjor sommer bosatt i Oslo.

- Jeg har ingen kommentarer til dette for øyeblikket, skriver Jensen i en epost til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer