Fjordman positiv til at Ørjasæter gir ut utskjelt 22. juli-bok

- Jeg vil vurdere tilbudet seriøst.

KONTROVERSIELL: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet Fjordman, har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Fjordman har nektet å la seg avbilde av Dagbladet. Foto: Faksimile / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet Fjordman, har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Fjordman har nektet å la seg avbilde av Dagbladet. Foto: Faksimile / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da Fritt Ord bekreftet at de har gitt den svært omdiskuterte bloggeren Peder Are «Fjordman» Nøstvold Jensen penger for å skrive bok om massemorderen Anders Behring Breivik. Fjordman ble av Breivik selv trukket fram som en stor inspirator før ugjerningene 22. juli 2011.

Fredag opplyste blogger Elin Ørjasæther og mannen Nils Gullak Horvei at de kunne tenke seg å gi ut boka i Norge.

Gjerne det, sier Fjordman selv.

- Jeg vil vurdere deres tilbud seriøst, skriver Fjordman nå i en e-post til Dagbladet.

Også på engelsk - Jeg har ikke skrevet under kontrakt om engelsk utgivelse ennå, men håper å gjøre det i løpet av sommeren. De jeg har vært i mest positiv kontakt med hittil er RVP Publishers Inc., som er basert i New York, skriver antiislamisten.

- Det er heller ingenting i veien for en norsk utgave av boka seinere, dersom det er interesse for dette. Det kan det jo tenkes å være, skal man dømme ut i fra medieoppmerksomheten hittil.

Ørjasæther og Horvei sa til Morgenbladet at de kan være interessert i å utgi boka, og at norske forlag bør sørge for at Jensen kommer til orde - så lenge uttalelsene hans holder seg innenfor det lovlige. De to advarte mot å tildele «guilt by association» mellom bloggeren og Anders Behring Breivik, og mener Jensens bok kan være av betydning.

Kraftig kritikk Det var slett ikke alle som var imponert over at Fjordman får pengestøtte for å skrive bok om 22. juli. AUF-leder Eskil Pedersen raste mot tildelingen, og Trond Henry Blattmann - styreleder i Nasjonal støttegruppe for 22. juli som selv mistet sønnen Torjus Jakobsen Blattmann på Utøya - spurte seg hva Fritt Ord ønsker å oppnå med tildelingen.

- Gjør de dette for å være kontroversielle - for å skape blest om saken? Det er i så fall helt uakseptabelt å slippe til Fjordman for å skrive om Breivik. Jeg kan ikke se at det kan bidra med noenting som helst i en samfunnsdebatt, sier han til Dagbladet. 

- Hvem er Fjordman, hva er det han står for? Hva har han synliggjort av tanker og ideologi om verden? Det sitter folk der ute som har mistet sine barn, som nå må se Breiviks fortelling gjengis av Fjordman. Skal han legitimeres nå? sier Blattmann.

?Fritt Ord selv sa at det hadde vært vanskelig å bli enige om hvorvidt Fjordman skulle få penger.

Tre deler Etter det Fjordman selv har fortalt Dagbladet tidligere, ser det ut til at historien om hvordan han opplevde tiden etter 22. juli bare vil utgjøre del 3 i bokprosjektet.

For øvrig vil den inkludere bloggerens egen analyse av Breiviks manifest, og en kritikk av massemediene og akademias håndtering av rettsprosessen.

GIR UT BOK? Forfatter Nils Gullak Horvei og blogger Elin Ørjasæter. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
GIR UT BOK? Forfatter Nils Gullak Horvei og blogger Elin Ørjasæter. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer