Fjords og sånn

Er det ingen der ute som har hørt at Vidar Helgesen skaper fred på Sri Lanka? Hallo?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare

ett spørsmål vi nordmenn ønsker svar på. Nei, det er ikke når åpner den første Liedl-butikken, selv om det også synes å være en opplysning av vital nasjonal interesse. Spørsmålet vi har grunnet på siden tidenes morgen er:

What do you think about Norway? Det er selvfølgelig bare ett svar på det, men vi kan aldri høre det nok. Wonderful kan sies på uendelig mange måter. Den feite amerikanske intonasjonen glir rett inn i hjerterota uten å passere hjernen, mens den rullende franske aksenten smigrer intellektet. Best av alle er kanskje den britiske versjonen siden vi vet at den er et solid understatement.

Vi trodde på dem. FN-topper på fottur og popstjerner på nedtur, ekspresidenter på boklansering og filmprodusenter på pengejakt. Vi var rike, vakre og snille. And the fjords! And Ibsen! And Edward Mynschj! And Gro! Just wonderful alt sammen.

Men så viser

det seg at de bare tullet med oss. Den brutale sannhet er at verden der ute tenker fint lite om Norge, og det lille den tenker er ikke bare fint. En stor europeisk undersøkelse i regi av Hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen avslører at ikke engang våre nærmeste naboer har fått med seg at vi er en humanitær stormakt av avgjørende betydning for verdensfreden. Statssekretær Vidar Helgesens fryktløse basketak med tamilske tigere er gått upåaktet hen på det europeiske kontinent. Kjell Magne Bondevik kan pøse ut milliarder i bistand, men kan i beste fall håpe at det blir lagt merke til i lokallaget på Karmøy. På De britiske øyene er man ikke imponert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.