Fjortisenes forsvarer

Navn: Terje Rangnes Alder: 34 Yrke: Regissør og tekstforfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Skal du forklare hvor vondt det er å være gutt, fjorten år og ennå ikke kommet i puberteten, må du selv være blant dem som var seint utviklet. Og det bedyrer Terje Rangnes at han var, han påstår til og med at det nærmet seg militærtjeneste før noe skjedde med kroppen, det være seg stemmen eller andre organer.
  • I kveld er det tv-premiere på «Fjortis» i NRK, en seks episoders sorgmunter affære, sendt i fjortistid før Dagsrevyen, men med reprisemuligheter for de eldre etter mandagsfilmen på NRK2. Hvilket er hele poenget, om vi forstår manusforfatter og regissør Rangnes rett: Dette skal ikke være en familiegreie, hvor mor og far sier at «denne koser vi oss med sammen, dere». Her skal ungene få være i fred foran skjermen, for det er mye hår på tissen i de første episodene. Med dette har alle mødre fått beskjed: Hold dere til mandag kveld!
  • Drammenseren Rangnes har skrevet manus sammen med lillehamringen Morten Hovland. Rangnes har tidligere laget smørøye-skikkelsene «Egil» og «Barbara», sist reprisesendt i romjula. Men det var en dag-til-dag-affære, «Fjortis» er en stor og dyr produksjon, og den fortsatt unge Rangnes føler ansvaret tungt på sine skuldrer. Dessuten er det alvor, lar vi oss fortelle. Det er nemlig ingen spøk å bli tenåring uten å være pubertal.
  • For: Denne identitets- og oppvekstminiromanen fortalt i jeg-stemme handler om den smerten som gjennomleves ved det ene året å gå med ransel med mammas matpakke i, og det neste året være høyrøstet og kledd i de aller største buksene og nødt til holde seg inne med de tøffeste gutta. Samtidig som du skal være interessert i jenter selv om du ikke er det. Altså er «Fjortis» også en lovestory som sikkert ender godt, og da skal ikke stort mer være sagt, annet enn at hovedpersonen opplever litt av hvert, for eksempel noen tragiske drømmereiser underveis.
  • Og at Terje Rangnes har bakgrunn fra tv-linja ved distriktshøgskolen i Volda. Innimellom en del radio-surr var han noen måneder i «Newton». Og deretter havnet han «Midt i smørøyet». Hvor det ballet på seg med tekster og regiansvar for sketsjer og slikt. Det startet altså med journalistikk og endte i fiksjon.
  • Rangnes har et par andre skikkelser på samvittigheten, også. En av dem er «Ingvaldsen», ei masakråke av en drammenser som plager radiolytterne. Sånn å forstå er Rangnes på livets lyse side, selv om det ofte gjør vondt å skrive humoristiske tekster fulle av livets alvor. Nesten like vondt som å være fjorten år.