Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fjøs tatt av flommen - har klart å redde ut alle geitene

– Da kom tårene fram.

REDDET: Det ble dramatisk for geitebonde Torkjell Sollesnes da 13 av geitene hans satt fast i et fjør under flommen i Sogn. Video: Truls Hopstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geitebonde Torkjell Sollesnes holder til i Fortun i Sogn. Han er en av dem som virkelig har fått føle på flommens styrke. Han hadde 13 geiter i et fjøs som var sperret inne av vannmassene.

– Det er kritisk her nå. De holder på å redde ut to og to geiter, sa en tydelig opprørt Sollesnes til Dagbladet før han måtte avbryte samtalen for å ta imot geitene som kommer over.

Nå skal alle geitene være reddet ut av fjøset. Det sier Truls Hopsdal, som har vært på besøk hos Sollesnes i helga.

– Én av geitene hoppa i elva, og gikk med strømmen et stykke nedover elva før den klarte å svømme i land selv. Men nå er heldigvis alle geitene berga trygt i land, sier Hopstad til Dagbladet.

Det var NRK som omtalte saken først. De skriver at det var folk på geitegården i natt for å ta opp geitene fra den nederste etasjen i fjøset. Da hadde fjøset seilt 50 meter med flommen og snudd seg 180 grader, fortalte Sollesnes til NRK.

I en video Dagbladet har fått tilsendt, ser man tydelig at fjøset står i flere meter med vann.

LUSTER: Midt i flommen satt det i dette fjøset 13 geiter sperret inne. Video: Truls Hopsdal Vis mer Vis mer

– Huset står på en høyde, så der er vi heldigvis trygge. Men det ble en annerledes helg, dette her. Barna våre var selvfølgelig svært bekymret for geitene. Da de skjønte at alle klarte seg kom tårene fram, sier Hopstad.

Se video øverst i saken.

Bruer er truet
Kritisk er det ikke bare hos Sollesnes. Store vannmasser flommer også nedover Gudbrandsdalen, hvor det nå er satt inn krisestaber en rekke steder. Også flere bruer er truet av den massive flommen. Kåre Sperstad (67) så «Dyringsbrua» bli løftet vekk av vannmassene

– Det var nifst. Jeg så det akkurat. Det var noen trær som veltet og presset mot brua. Så ble den reist opp før vannet tok den med seg, sier Kåre Sperstad (67), som til vanlig jobber som snekker i Bråtå Snikkerlag.

FLOM: Det er nå satt ned krisestab en rekke steder i Gudbrandsdalen etter at store vannmasser har flommet nedover Lom og Skjåk. Slik ser det ut søndag formiddag. Video: Karin Vange og Helene Starheimsvik/Fjuken Vis mer

Statens vegvesen frykter nå at enda flere bruer vil gå. Blant dem viktig fylkesvei-bruer.

– Det som jeg nå kan bekrefte er at en brupilar i Marlo Bru ved fylkesvei 483 har knekt, og at brua dermed har blitt stengt. Vi vurderer også Skamsar bru ved fylkesvei 15 fortløpende. Det er også store utfordringer ved ei bru ved fylkesvei 10. Vi fyller nå med sprengstein for å forsøke å avlaste brukarene, sier Asbjørn Stensrud, drifts- og vedlikeholdssjef i Statens vegvesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!