Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flaggbrenning blir tillatt

Fritt fram for Otto Jespersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspolitikerne fjerner paragraf 95 i straffeloven, som gjør det straffbart å brenne andre lands flagg. Dermed blir det tillatt å brenne flagg i Norge, melder NTB.

Professor Frank Aarebrot sier til NRK at loven bør endres av hensyn til ytringsfriheten. Men samtidig frykter Aarebrot at lovendringen kan blir oppfattet som en oppfordring til flaggbrenning. 

Hensyn til ytringsfriheten

Det var riksadvokat Tor-Aksel Busch som foreslo 堔legalisere” flaggbrenning.  Han mente hensynet til ytringsfriheten tilsa at forbudet mot flaggbrenning i straffeloven ble opphevet.

Busch henviste i sin begrunnelse til Justisdepartementet at både Straffelovkommisjonen og Ytringsfrihetskommisjonen foreslo å oppheve forbudet mot å brenne fremmed stats flagg eller riksvåpen.

Flaggbrenning har ikke vært noe vanlig fenomen i Norge, og flere ble kraftig provosert av Otto Jespersens flaggbrenningsstunt der han satte fyr på det amerikanske flagget i «Torsdagsklubben» i 2003 etter et innlegg for krig mot Irak.

Henlagt

Her var Frank Aarebrot panelgjest da Otto Jespersen brant flagget. Både Jespersen og daværende TV2-sjef Kåre Valebrokk ble anmeldt, og stuntet utløste kraftige reaksjoner.

UTLØSTE KRAFTIGE REAKSJONER: Otto Jespersen ble siktet for flaggbrennning etter å ha fyrt på det amerikanske flagget i "Torsdagsklubben" på TV2. Foto: NRK
UTLØSTE KRAFTIGE REAKSJONER: Otto Jespersen ble siktet for flaggbrennning etter å ha fyrt på det amerikanske flagget i "Torsdagsklubben" på TV2. Foto: NRK Vis mer

Politiet siktet Jespersen og Valbrokk for flaggbrenning, men Riksadvokaten henla saken. 

Jespersens flaggbrenning er en av grunnene til at Stortinget nå vedtar å endre loven slik at det blir lovlig å brenne flagg i ytringsfrihetens navn.

NRKs programleder Steinar Sagen foretok et lignende stunt i sitt program «Torsdag kveld med Steinar Sagen», som ble sendt selveste 17. mai. Her tok plutselig flagget til en speider fyr, og planen var at programmets produsent skulle komme løpende for å slukke brannen.

Det endte med at Vidar Kleppe anmeldte Steinar Sagen.

Han kan dermed ha blitt en av de siste i Norge som ble anmeldt for flaggbrenning.

Etter striden rundt offentliggjøring av Muhammed-karikaturene ble det brent norske flagg utenfor ambassende både i Iran og Syria som en protest.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media