WHO-rapport:

Flaggermus har smittet via annet dyr

WHO-rapporten om coronavirusets opprinnelse viser at viruset sannsynligvis stammer fra flaggermus, men ble overført til mennesker via et annet dyr.

En arbeider i beskyttelsesdrakt som bærer desinfiseringsutstyr går utenfor Wuhan Central Hospita, 6 februar, 2021. Foto: Photo/Ng Han Guan/ NTB
En arbeider i beskyttelsesdrakt som bærer desinfiseringsutstyr går utenfor Wuhan Central Hospita, 6 februar, 2021. Foto: Photo/Ng Han Guan/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Viruset stammer trolig fra hestesko-flaggermus, ifølge rapporten som ble offentliggjort tirsdag.

Den danske professoren Thea Kølsen Fischer deltok i WHO-teamet som besøkte Wuhan i januar. Hun sier at hestesko-flaggermusen også forårsaket en større epidemi i verden i 2003.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål rundt coronaviruset. Vis mer

WHO tror at flaggermusen har smittet et annet dyr igjen, som en slags mellomvert. Dette dyret er ennå ikke identifisert. I rapporten foreslås det mink, kanin og skjelldyr, men det skal undersøkes nærmere.

Ber eksperter undersøke

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber eksperter om å nærmere undersøke teorien om at coronaviruset kan ha lekket ut av et laboratorium.

I WHO-rapporten som ser på opprinnelsen til coronaviruset fremgår det at det er svært lite sannsynlig at viruset var menneskeskapt og kom fra noe laboratorium. Hovedhypotesen er at viruset stammer fra flaggermus og har smittet til mennesker via et annet dyr.

Tedros understreket tirsdag at rapporten krever ytterligere undersøkelser om lab-teorien.

WHO-sjefen påpeker også at den internasjonale ekspertgruppen bak rapporten hadde «uttrykt vanskeligheter med å få tilgang til rådata» mens de var i Kina. Han sier han forventer at fremtidige studier vil inkludere mer omfattende data.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer