Flaggermus var blindpassasjer på romferja

«Brian» bosatte seg på drivstofftank.

SOV: En flaggermus slo seg ned på den eksterne drivstofftanken på romferja Discovery like før oppskyting i natt. Foto: Collectspace.com/NASA
SOV: En flaggermus slo seg ned på den eksterne drivstofftanken på romferja Discovery like før oppskyting i natt. Foto: Collectspace.com/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet.no): En blind blindpassasjer tok sin del av glansen da romferja Discovery i natt tok av fra Kennedy Space Center i Florida, med kurs for Den internasjonale romstasjonen ISS.

En flaggermus hadde i tiden før oppskyting slått seg ned på den oransje drivstofftanken, og viste intet ønske om å flytte på seg da nedtellinga gikk mot null.

Uvedkomne gjenstander og dyr kan utgjøre en stor trussel, og Nasa utførte en formell analyse av situasjonen for å avgjøre om det var trygt å fortsette oppdraget med det lille dyret klistret til siden, skriver Orlando Sentinel.

Romfartsorganisasjonen konkluderte med at det ikke var et faremoment, og at dyret trolig ville fly avgårde når romferja ristet til liv.

- Og om ikke, så er det ikke forventet at flaggermusen vil bli et problem, sier Nasa-talsmann Mike Curie ifølge Collectspace.com

Hva skjedde med Brian?
Men skjebnen til flaggermusa, tidlig døpt «Brian the Discovery Bat» av astrofysiker Dr. Ian O'Neill, er så langt ikke kjent. Det er ikke klart om han ble grillet av 1400 grader varme flammer i sekundene etter at motorene startet - eller om han fløy i sikkerhet.

- Ser på Nasa-debriefinga. Det eneste jeg vil vite er... Hva skjedde med Discovery-flaggermusen?, skriver O'Neill på Twitter, hvor dyret i natt fikk store mengder oppmerksomhet og egen profil.

- Det er ukjent hvor flaggermusen er. Vi vil utvilsomt finne det ut senere. Den kan ha frosset fast til tanken. Kanskje den ble ristet løs under oppskyting?, skriver astronom og blogger Phil Plait.

Dette er ikke første gang en flaggermus henger seg på romferja. Det samme skjedde i 1996, men flaggermusa greide da å komme seg helskinnet unna flammene.

Utsettelser
Romferja Discovery - STS-119 - er nå trygt i bane rundt jorda med seks amerikanere og én japaner om bord, i det som er den 125. oppskytinga siden STS-1 i 1981.

•Følg romferjas posisjon direkte hos Nasa.

Oppdraget skal vare i totalt 13 dager, og hovedformålet er å levere nye solcellepaneler til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Oppskytinga av STS-119 er blitt utsatt flere ganger. I februar ble den stående på bakken i flere uker på grunn av problemer med hydrogenventiler, mens oppskytinga planlagt sist onsdag ble utsatt som følge av en lekkasje.

ENDELIG PÅ VEI: Romferga Discovery skytes ut fra Cape Canaveral i Florida 15. mars. Foto: GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX
ENDELIG PÅ VEI: Romferga Discovery skytes ut fra Cape Canaveral i Florida 15. mars. Foto: GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer