Flaggermusrabies påvist i Norge

Har ikke skjedd tidligere.

RABIES: Det er påvist rabies hos en død vannflaggermus i Valdres. Dette bildet viser en overvintrende vannflaggermus i en gruve i Bjerkreim, Rogaland. Foto: Roy Mangersnes / NN / Samfoto
RABIES: Det er påvist rabies hos en død vannflaggermus i Valdres. Dette bildet viser en overvintrende vannflaggermus i en gruve i Bjerkreim, Rogaland. Foto: Roy Mangersnes / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er påvist rabies på en vannflaggermus som ble funnet død i Valdres. Den aktuelle rabiestypen er ikke tidligere påvist i Norge, opplyser Mattilsynet ifølge NTB.

De melder at det er svært liten risiko for at mennesker skal bli smittet, men tilsynet anbefaler likevel at man ikke tar på syke eller døde flaggermus.

Den aktuelle rabiestypen, European Bat Lyssavirus 2. Den er tidligere påvist i Europa, men det er altså første gang den oppdages i Norge.

- Rabies smitter primært gjennom bitt eller væskeoverføring i åpne sår eller rifter i huden. Vi anbefaler derfor som før at folk ikke oppsøker eller tar på døde eller syke flaggermus, men i stedet tar kontakt med oss i Mattilsynet, sier seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud til eget nettsted.

Flaggermusrabies ble første gang påvist i Europa i 1954.

Det er ifølge Mattilsynet sentralnervesystemet som angripes, men symptombildet og sykdomsutviklingen i en smittet flaggermus er ikke helt kjent.

Man antar at de fleste av de smittete flaggermusene er symptomfrie, men noen kan bli desorientert, få problemer med balanse og synes det er vanskelig eller umulig å fly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.