Flagget for May-Britt og Edvard

- Dette er stort, mye større enn vi aner, og uhyre viktig.

FLAGGSAK:  - Nå må flagget opp for May-Britt og Edvard, sier ordfører i Herøy, Arnulf Goksøyr til Dagbladet. Også i nabokommunen Hareid, Edvard Mosers hjembygd, har flagget på rådhuset gått til topps.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
FLAGGSAK: - Nå må flagget opp for May-Britt og Edvard, sier ordfører i Herøy, Arnulf Goksøyr til Dagbladet. Også i nabokommunen Hareid, Edvard Mosers hjembygd, har flagget på rådhuset gått til topps. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOSNAVÅG (Dagbladet): Ordfører Arnulf Goksøyr (H) er ordfører i Herøy kommune på Sunnmøre hvor nobelprisvinner May-Britt Moser er oppvokst.

Ordføreren haster mot rådhuset i Fosnavåg med et pappkrus med kaffe. Han må heise flagget for bysbarnet May-Britt.

Må fortelle noe viktig
- Jeg kommer fra et møte, og midt i innlegget mitt reiser det seg en eldre herre i forsamlingen. "Beklager, men jeg må få fortelle noe veldig viktig", sa han. Da fikk vi vite at May-Britt og mannen Edvard hadde fått Nobelsprisen i medisin, så nå må jeg få opp flagget, sier ordføreren til Dagbladet.

- Hadde noen i kommunen ant at dette kunne skje?

- Nei, det er ikke mulig å anta eller håpe på noe slikt. Dette er utrolig stort, mye større enn vi aner, og uhyre viktig forskning som går rett på folks helse. Hvordan blant annet eldre med demente og alzheimer kan få et verdig og godt liv, forteller Goksøyr der han i den sterke vestavinden fra havgapet utenfor Fosnavåg kjemper for å få opp flagget.

Enklere å vinne i lotto
- May-Britt er et år eldre enn meg, så vi vanka ikke i samme omgangskrets. Men vi er jo ikke så mange her, så alle kjente henne. Hun var en del av bybildet, slik vi andre var.

- Og om noen måtte tro at hun var noen einstøing eller «nerd» tar feil. Eneste jeg i ettertid kan se at hun var litt annerledes enn oss andre var at hun gikk mye. Og at hun kikket seg rundt der hun gikk, sier ordføreren som endelig har fått flagget til topps.

- Det er jo en del forskning her ute i dette øyriket, men kanskje ikke på hjernen?

- Nei, der er May-Britt og Edvard unike. Men jo, det forskes utrolig mye på både fugl og fisk, kanskje mest på det siste. Og båter. Det de to gjør er i midlertid å knekke koder som på lang sikt vil bli viktig for oss alle, det er stort.

- En nobelpris er jo det "grommaste" en kan få. Det er enklere å vinne i Lotto. Klart vi er stolte her ute nå.

Dyktig selger
Arnulf Goksøyr har fulgt ekteparet Moser i mediene, og for noen uker siden dro han på et foredrag May-Britt holdt i hjemkommunen. Det ga et bedre innblikk i hva hun og ektemannen forsker på.

- Du vet, de må jo hele tiden "selge inn" forskningen sin for å få fortsette, og der er May-Britt i en klasse for seg selv.

- Det er avansert forskning. Fikk du en god forståelse for hvordan de arbeider?

- Ja, det vil jeg si. For hun er svært flink til å illustrere alt med både bilder og video. Hun er en dyktig pedagog. Nå skal jeg ile avgårde og få sendt en hilsen fra et stolt nærmiljø, sier han.

Fosnavåg er ikke stort, og alle kjenner alle.
På andre siden av gaten roper en kvinne til ordføreren.

- Se der ja. Fint du har fått opp flagget.

- Ja nå er det oppe, svarer Goksøyr og drar med seg Dagbladet over gata.

- Kom og møt svigerinnen til May-Britt, sier han og rekker ut hånden for å gratulere Olaug Andreassen med prisen.

Småkårsfolk
Olaug er gift med Leifmar Andreassen, bror til May-Britt Moser og tre andre søstre.

- Mannen min kan ikke helt fatte det. Vi gratulerer May-Britt, men vi forstår ikke helt alt dette enda. Det er så stort, sier Olaug.

Hun tror de enkle kårene både May-Britt og Edvard kommer fra har gjort dem til kjente forskere.

- Når de får forsiden i New York Times så fant nok avisen det eksotisk at to forskere på dette planet kom fra så enkle kår, og med en familie som ikke var akademikere.

- De var en familie med fem unger. Far i huset var platearbeider, og mor vaska for kommunen.
Heller ikke Edvard hadde akademisk ballast. Familien kom opprinnelig fra Tyskland. Faren var orgelbygger, forteller Olaug.

- De har jobbet hardt for å nå dit de er. De avla doktorgrad tidlig, og viet seg til forskningen. Midt oppe i dette fikk de to jenter. I familien sier vi litt spøkefullt at de er vokst opp blant rotter i et laboratorium.

- Hvordan skal dere feire dette?

- Nå skal jeg hjem. Der skal vi sprette "sjampisen", sier hun.

SMÅKÅRSFOLK:  - Både May-Britt og Edvard kommer fra småkårsfolk. Det er nok litt eksotisk, som da New York Times ga dem forsiden, sier Olaug Andreassen, svigerinnen til nobelprisvinner May-Britt Moser. Her blir hun gratulert av ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SMÅKÅRSFOLK: - Både May-Britt og Edvard kommer fra småkårsfolk. Det er nok litt eksotisk, som da New York Times ga dem forsiden, sier Olaug Andreassen, svigerinnen til nobelprisvinner May-Britt Moser. Her blir hun gratulert av ordfører Arnulf Goksøyr i Herøy. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer