Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flagget på halv stang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Det flagges på halv stang i dag. Den første dagen i det nye året skal brukes til å markere sorgen over alle døde, sårede, overlevende og pårørende etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia. På katastrofens sjuende dag frykter vi at tallene på omkomne kan nærme seg 200 000. Katastrofen angår direkte rundt fem millioner mennesker i førti land. Her hjemme begynner myndighetene å forberede oss på at mange av våre 462 savnede kan være døde. Sorgen rammer en hel verden i disse dager. De voldsomme tapene som de fattigste menneskene i Indonesia, Sri Lanka, Thailand og India lider, betyr at vi vender vårt engasjement mot flomofrene i Sørøst-Asia og deler med dem av vår overflod. Ennå vet vi lite om tilstanden i et lukket land som Burma og et delvis lukket Indonesia.
  •  Kong Harald uttrykte i nyttårstalen i går nødvendigheten av at menneskene forstår behovet for å vise hverandre hjertevarme og fysisk nærhet når sorg og sykdom rammer. «Nå er det viktig at hver og en av oss viser hjerterom,» oppfordret han. Halve talen var viet flomkatastrofen, og kongen var både personlig med hensyn til sin egen sykdom og opptatt av at vi viser engasjement for flomofrene ved å gi penger til rednings- og gjenoppbyggingsarbeidet i Sørøst-Asia. For de aller fleste av oss er dette den eneste måten vi kan bidra på. Mye tyder da også på at det kan gå mot rekordinnsamling til hjelpeorganisasjonene som arbeider døgnet rundt i katastrofeområdene.
  •  Når de norske flomofrene i disse dager hentes hjem, venter vi at vår nasjonale krisehåndtering vil vise seg å være langt mer effektiv enn den var de første famlende dagene da kjempejordskjelvet satte i gang verdens største naturkatastrofe i moderne tid. Vi har nasjonale beredskapsplaner for ulike typer kriser på oljeinstallasjoner, små og store naturkatastrofer, skipsforlis, store flyulykker og storbranner. Vi har planlagt for terroranslag og epidemier. Nå skal et ukjent antall flomofre tilbake til sine hjemkommuner, som må klare oppgavene som venter. Det er grunn til å tro at dette klarer vi.
  •  Helseminister Ansgar Gabrielsen har lovet at det ordinære helseapparatet er dimensjonert for å mestre de oppgavene vi står overfor nå. Når det gjelder psykiske skader, vet vi at dette ikke stemmer, selv om det sivile samfunnet etter hvert er blitt ressurssterkt når det gjelder faglig ekspertise og krisekompetanse på skoler, i barnehager og den såkalte førstelinjetjenesten. Men fortsatt venter hundretusener av pårørende i mange land på at deres kjære skal komme til rette eller i det minste identifiseres. I 2005 pågår fortsatt katastrofen. Som kong Harald siterte Erik Bye: «Godt det finnes folk iblant oss som er skapt for våkenetter.»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media