Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flaggtabben på denne bensinstasjonen er sett av millioner - nå snur Circle K

- Vi ønsker ikke å bli assosiert med en rasistisk organisasjon.

REAGERTE: Alle de nye bensinstasjonene til Cirkle K skal ha tre flaggstenger, slik den svenske bensinstasjonen på dette bildet har. Flaggene vil imidlertid ikke settes opp på denne måten, men med minst et annet flagg i mellom som bryter opp i K-ene. Foto: Privat.
REAGERTE: Alle de nye bensinstasjonene til Cirkle K skal ha tre flaggstenger, slik den svenske bensinstasjonen på dette bildet har. Flaggene vil imidlertid ikke settes opp på denne måten, men med minst et annet flagg i mellom som bryter opp i K-ene. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kanadiske kjeden Couche-Tard kjøpte Statoil Fuel & Retail i 2012. I år skifter alle tidligere Statoil-stasjoner i åtte land navn til Circle.

I Sverige ble merket lansert tirsdag denne uka, først av alle.  Det gikk ikke smertefritt.

De ikoniske logoflaggene med en K i en sirkel på tre flaggstanger, skapte raskt reaksjoner: 

- Jeg så bare kombinasjonen KKK og tenkte umiddelbart på Ku Klux Klan, sier 17 år gamle Gustav, som har snakket med den svenske avisa Expressen.

- Pinlig Han la ut bilde av stasjonen på nettstedet reddit, hvor det til nå er sett av mer enn tre millioner mennesker. Bilder av «the KKK gas station» florerer også på et annet nettsted kalt imgur.

Under bildene diskuteres det hvorvidt det er en tabbe eller om det er gjort med vilje.

- Det handler like mye som om at det er pinlig for merkevaren å gjøre noe så dumt med uhell, som at det er ansett som støtende, skriver en bruker.

- Som svart person, ville jeg gått dit hver eneste dag for å se hvordan de ansatte reagerte, kommenterer en annen.

Har tatt ned flagg Nå gjør Cirkle K helomvending.

- I Sverige har vi tatt ned flaggene i dag. Nå som vi er oppmerksomme på hvordan folk tolker bruken med den nye logoen, vil vi ikke sette opp flaggene på den måten i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i Cirkle K Norge til Dagbladet.

I Norge har de begynt å bytte ut Statoil-navnet med Cirkle K på noen få stasjoner, men den offisielle lanseringen er utsatt til 10.mai på grunn av helikopterstyrten som drepte 13 mennesker som jobbet for Statoil sist fredag.

Det er foreløpig ikke hengt opp flagg på stasjoner i Norge - og selskapet lover at flaggene ikke vil henge i den rekkefølgen når de først får dem opp. 

- Var dere overrasket over reaksjonene?

- Vi var ikke forberedt på det, men når vi ser reaksjonen har vi tatt tak i det med en gang. Vi ønsker såklart ikke å bli assosiert med en rasistisk organisasjon, det er stikk i strid med alt vi står for, sier han.

Blander flagg Han forklarer at de fleste Cirkle K-stasjonen skal ha tre flaggstenger som står ved siden av hverandre på den måten. I utgangspunktet skal man bruke to typer flagg på de tre stengene: Flagget med logoen på, eller et flagg med logoen til drivstofftypen «miles».

- Vi hadde samme plan som svenskene med å bruke bare logoflagget i starten for å gjøre merkevaren kjent, men velger nå en kombinasjon, forklarer Heldaas.

Hele Norges coronakart