TRUFFET AV PANSERVERNRAKETT.  Den pansrede IVECO-bilen med fire norske soldater ble truffet av panservernrakett i et kjent urodistrikt i Afghanistan i går kveld. Forsvaret mener det var flaks at raketten traff motoren - rett under panserpåskriften Dreams Go-Go Car.  FOTO: FORSVARET.
TRUFFET AV PANSERVERNRAKETT. Den pansrede IVECO-bilen med fire norske soldater ble truffet av panservernrakett i et kjent urodistrikt i Afghanistan i går kveld. Forsvaret mener det var flaks at raketten traff motoren - rett under panserpåskriften Dreams Go-Go Car. FOTO: FORSVARET.Vis mer

- Flaks at raketten traff rett i motoren

Fire nordmenn i panserbil beskutt i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et pansret IVECO-kjøretøy med fire norske Afghanistan-soldater ble truffet av en panservernrakett i går kveld, drøyt 20 kilometer nordvest for den norske hovedleiren i Meymaneh.

Norske styrker og kjøretøyer er beskutt av opprørere flere ganger i dette området i Ortepah-dalen, seinest i april i april.

Men det har vært med håndvåpen og ikke med en langt kraftigere panservernrakett, som nå.

Ingen skadd Ingen av de fire norske soldatene ble skadd.

- Det var flaks at panservernraketten traff motorblokka.

- Det blir spekulasjoner hva som kunne skjedd hvis bilen hadde blitt truffet et annet sted, men RPG7-raketter er bygd for nettopp å skade pansrede kjøretøy, sier oberstløytnant John Espen Lien i Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

Det var flere biler i følge med norske soldater og afghansk politi på rutineoppdrag da panservernmraketten traff ved 21.30-tiden lokalt - kllokka 20 norsk tid.

Overnattet ute - Leiren ble varslet umiddelbart om hva som hadde skjedd. Bilen var ikke ikke kjørbar etter rakettangrepet, og ble tauet inn til Meymaneh i dag. Mannskapene overnattet ute slik de ofte gjør når de er ute på slike oppdrag, sier oberstløytnant Lien.

Det norske Forsvaret hadde ikke fått vite i ettermiddag hvem som avfyrte raketten i går kveld.

- Det er afghansk politi som tar seg av etterforskningen. Vi har erfaring med at slike raketter kan treffe på godt over fem hundre meter avstand, sier Lien.

Drøyt 500 nordmenn tjenestegjør nå i Afghanistan, om om lag 350 har base i Meymaneh.

Her er Forsvarets oversikt over de norske styrkene i Afghanistan.