- Flaks at soldat fikk behandling og reddet livet

Den tyske kirurgen Herbert Port var tilfeldigvis i Maimana-leiren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde ikke en tysk kirurg tilfeldigvis vært i leiren til den norske stabiliseringsstyrken i Maimana i Nord-Afghanistan torsdag, ville veibomben kostet to nordmenn livet.

Forsvaret har ikke greid å bemanne stillingen som kirurg i den norskledede stabiliseringsstyrken i Maimana.

Men tilfeldighetene ville det slik at den tyske kirurgen Herbert Port var i Maimana da den norske soldaten ble fraktet inn med alvorlige skader etter at han ble rammet av en veibombe torsdag.

- Det var bare flaks at jeg var her. Hadde ikke soldaten fått kirurgisk hjelp, ville han dødd, sier Port til NTB, som lørdag kom til Maimana.
- Mistet mye blod
Den svært erfarne kirurgen er nå på sitt 17. utenlandsoppdrag for det tyske Forsvaret. Port har de siste ukene fulgt ISAF-soldatene som har gjennomført den voldsomme militæroperasjonen i Badghis-provinsen nordvest i Afghanistan.

Port ventet på å bli flydd fra Maimana til den tyske leiren i Mazar-i-Sharif da 22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept og en 20 år gammel norsk soldat hardt skadd av en veibombe sist torsdag.

Soldaten som overlevde angrepet fikk alvorlige skader i hodet, bryst og beina.

- Mannen hadde mistet mye blod og under den første delen av operasjonen var jeg ikke sikker på at han ville overleve, sier Port.

Han sier det selvfølgelig er farlig for de norske soldatene i Maimana når de ikke har en fast kirurg i leiren.


Store rekrutteringsproblemer 

Den norske sjefen for den medisinske avdelingen i Maimana, kapteinen Inge, innrømmer at det øvrige medisinske personellet i leiren, ikke ville klart å stoppe blødningen og reddet livet til den skadde 20-åringen.

Det er for tiden en norsk og en latvisk allmennlege utplassert i leiren.

- Min store bønn til norske kirurger er at de må komme seg ut og gjøre en innsats, sier Inge, som av sikkerhetshensyn bare bruker fornavnet.

Han bekrefter at Forsvaret har enorme problemer med å rekruttere kirurger til Afghanistan. Om tre uker kommer en kirurg til Maimana som bare skal være der i to uker.

- Oberstløytnant Jørn Erik Berntsen, som er leder for stabiliseringsstyrken i Maimana, anslår at de har hatt kirurg i leiren over «halve tiden» det siste halvåret.

- Han sier de skulle ønske de hadde en kirurg der hele tiden, men at de norske soldatene må operere i henhold til de ressursene de har tilgjengelig. Soldatene ser fram til å få helikoptre til leiren i mars neste år så de raskere kan evakuere soldater, forteller Berntsen.


(©NTB)

VILLE DØDD: Den tyske kirurgen Herbert Port sier den norske soldaten hadde fått så alvorlige skader at han ville ha dødd uten kirurgisk hjelp. Foto: Anders Sømme Hammer / SCANPIX
VILLE DØDD: Den tyske kirurgen Herbert Port sier den norske soldaten hadde fått så alvorlige skader at han ville ha dødd uten kirurgisk hjelp. Foto: Anders Sømme Hammer / SCANPIX Vis mer