UTBRENT: Fredag herjet tre skogbranner delstaten California i USA. Verst gikk det utover byen Paradise, som står igjen forlatt og utbrent. FOTO: Rich Pedronvelli / AP / NTB Scanpix
UTBRENT: Fredag herjet tre skogbranner delstaten California i USA. Verst gikk det utover byen Paradise, som står igjen forlatt og utbrent. FOTO: Rich Pedronvelli / AP / NTB ScanpixVis mer

Flammehavet utslettet byen på bare ett døgn

Ni personer er bekreftet omkommet i skogbrannene som det siste døgnet har herjet delstaten California. Brannene har trolig krevd enda flere liv.

Fredag herjet flere skogbranner i California, og omtrent 200 000 mennesker i den amerikanske delstaten er blitt evakuert. Særlig rammet katastrofen byen Paradise nord i delstaten, som nå betegnes som utslettet.

«Man kan ikke se en eneste innbygger i Paradise etter at de fleste har flyktet fra det brennende samfunnet som kan være tapt for alltid. Forlatte, utbrente biler fyller hovedveien, og står igjen som et synlig bevis på den paniske evakueringen».

Slik beskriver nyhetsbyrået AP stemningen i byen med 27 000 innbyggere.

SKOGBRANN: Flere store skogbranner herjer i både nord og sør i California. Det har blitt bekreftet at de voldsomme skogbrannene har krevd liv, men antallet er uvisst. Video: CNN Vis mer

«Jevnet med jorda»

- Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass, ifølge NTB.

Han sørget først for å evakuere sin egen familie, før han deretter dro tilbake for å redde flere funksjonshemmede innbyggere - deriblant en mann som forsøkte å redde ut sin sengeliggende kone.

- Det var bare en vegg med flammer på begge sider av oss, og vi kunne knapt se veien foran oss, sier Bass.

«De fleste av byens bygninger er i ruiner. Hele nabolag er jevnet med jorda. Byens sentrumsområde er ødelagt. I løpet av bare ett døgn ble byen i stor grad utbrent av flammer som beveget seg så raskt at brannmannskapet ikke kunne gjøre noe med det», beskriver AP.

Flammehavet rammet også kystbyen Malibu. Byen huser flere superkjendiser og i natt ble det informert om at husene til Caitlyn Jenner, Lady Gaga, Kim Kardashian og Kanye West var truet av brannen.

FLAMMEHAV: Tre skogbranner herjet delstaten California fredag. I løpet av 24 timer ble et område på hele 300 000 mål rammet. FOTO: Noah Berger / AP / NTB Scanpix
FLAMMEHAV: Tre skogbranner herjet delstaten California fredag. I løpet av 24 timer ble et område på hele 300 000 mål rammet. FOTO: Noah Berger / AP / NTB Scanpix Vis mer
FULL FYR: Tusenvis av bygninger har brent ned. FOTO: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix
FULL FYR: Tusenvis av bygninger har brent ned. FOTO: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
UTSLETTET: Byen Paradise, nord i California, omtales som uslettet. FOTO: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix
UTSLETTET: Byen Paradise, nord i California, omtales som uslettet. FOTO: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ni bekreftet omkommet

Fem personer ble funnet døde i en utbrent bil, mens ytterligere fire personer er bekreftet omkommet. Brannen har trolig krevd enda flere liv, men antallet er uvisst, opplyste lederen for guvernørens beredskapskontor, Mark Ghilarducci, på en pressekonferanse fredag kveld.

Politiet i Butte County opplyser om at 35 personer er meldt savnet, og politiet arbeider med å søke etter dem på evakueringssentre.

En innbygger i Magalia, nord for Paradise, tok fredag til Twitter i et håp om å finne sin savnede mor og tante.

- Vær så snill å spre ordet. Jeg har allerede mistet huset, jeg kan ikke miste mora mi også, skrev hun i et innlegg med et bilde av familiemedlemmene.

Da hun var i ferd med å evakuere opplyste hun om at hun fremdeles ikke visste hvor de befant seg, og at det var for farlig for henne å bli værende. Så, noen timer seinere, kom gladbeskjeden.

- Mora mi har blitt funnet. De er på vei til huset til et familiemedlem for å gjenforenes, skrev hun og la til at det virker som om at de har mistet alt i brannen.

FLAMMETORNADO: Skogbranner herjer både nord og sør i den amerikanske delstaten California. Over 157.000 mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Sterk vind og støv gjør at slike grøssende naturfenomener oppstår. Video: CNN Vis mer

Evakuerte

Skogbrannfaren i California begrenser seg normalt sett til seint på våren og sommeren. Men det varme, tørre været har ført til at faren også strekker seg utover høsten i år.

Ifølge talsperson for delstatens brannsentral, Cheryl Buliavac, førte vinden til at flammene spredte seg i en enorm hastighet.

- I løpet av 24 timer var et område på nesten 300 000 mål rammet av brannen - det sier noe om omfanget, sier Buliavac til The Guardian.

Nå ser vinden ut til å ha roet seg, noe som tillater brannmannskapene til å fokusere på å slokking i stedet for evakuering. Men allerede lørdag, lokal tid, er det forventet at vinden vil ta seg opp igjen.