Utelampe eksploderte

Flammene fra lampa traff Gerd i ansiktet

Vanlig utelampe til 300 - 400 kroner. Våknet etter to døgn, ny operasjon på Haukeland.

FØRSTE GJENSYN: Datteren Ellinor kjente igjen sin "nye" mamma Gerd Inger Aarnes på Haukeland universitetssjukehus 16 dager etter den dramatiske brannulykken hjemme i Surnadal. Foto: Privat.
FØRSTE GJENSYN: Datteren Ellinor kjente igjen sin "nye" mamma Gerd Inger Aarnes på Haukeland universitetssjukehus 16 dager etter den dramatiske brannulykken hjemme i Surnadal. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Det var en hyggelig utekveld på en veranda i nabolaget i Surnadal fredag 25. juni med fire rundt bordet.

Hyggelig helt til 23-tiden. Den ganske nye bordlampa til 300 - 400 kroner sloknet, og en av naboene helte på mer av det foreskrevne drivstoffet bioetanol.

Da ble det vondt, dramatisk og livsfarlig i løpet av noen sekunder. Plutselig slo en kraftig flamme mot halsen, ansiktet og håret til Gerd Inger Aarnes (36).

Nå 19 dager seinere er hun fortsatt pasient på brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Denne onsdagen skal hun gjennom en ny operasjon med hudtransplantasjon.

Våknet to døgn etter

Om ei uke kan hun etter planen dra hjem til Nordmøre.

- Jeg husker at ambulansehelikopteret kom. Da var samboeren og broren min kommet fra like i nærheten. Så husker jeg ikke noe før jeg våknet her på Haukeland to døgn etterpå. Da hadde jeg visst vært på St. Olavs Hospital i Trondheim først, sier hun i en telefonprat med Dagbladet fra landets fremste brannskadesykehus.

Stemmen er spak etter mange døgn med slanger i halsen.

Men hodet til HR-sjefen i den store plastrørprodusenten Pipelife Norge er klart.

- Vær oppmerksomme

- Jeg er ikke ute etter å angripe eller anklage noen for det som skjedde. Men det er veldig mange nå som bruker slikt utstyr som går på bioetanol, og som er i mange forretninger for noen hundrelapper. Og jeg har fått tid til å lese at det ikke er den første farlige ulykken med bioetanol. Jeg vil oppfordre alle til å være oppmerksomme, sier hun.

Lensmannen i Surnadal etterforsker hva som skjedde. Gerd Inger Aarnes er passe sikker på at det var riktig drivstoff som ble helt på lampa da den sloknet.

Det brenner på en etanolfabrikk i Cornelius, Oregon i USA i mars 2021. Vis mer

15 minutter pause

- Min far kjøpte en ny lampe av samme type etterpå, og har finlest bruksanvisningen. Der står det at det skal gå minst 15 minutter fra den slokker til du heller på drivstoff. Selv om det kanskje gikk noe kortere tid her, skal ikke noe så livsfarlig skje med en forbruksvare alle kan kjøpe med seg på veien hjem, sier hun.

Hun skrev til Jula, hvor lampa ble kjøpt, for et par dager siden for å komme i dialog.

Hun understreker at bordlampa sto rett og støtt. Den veltet ikke.

Hun la ut sine opplevelser på egen Facebook-side tirsdag for å advare og be alle sette seg grundig inn i bruksanvisninger. Der går hun ytterligere i detalj om de dramatiske minuttene:

«Først skjedde ingenting, men så eksploderte flammene, og fôr rett på meg som satt på cirka en meters avstand». (...) «Etter to døgn ble jeg vekket til bevissthet. Håret mitt var borte. Ansiktet brent fra øre til øre. Hendene, halsen og ørene var brent. Deler av hals og ansikt var så dypt skadet at de måtte foreta en hudtransplantasjon.»

- Jeg er heldig som har et godt apparat rundt meg. Og folkene her på Haukeland er fantastiske, både det de har fått til med hudtransplantasjoner og måten de har forklart og bygd meg opp igjen etter traumer, sier hun til Dagbladet.

- Mamma!

Legene har transplantert hud fra toppen av hodet til de verste skadestedene på hals, hake og kjever, forteller hun.

- De har gitt meg troen på at jeg blir bra igjen og kommer tilbake som før om noen måneder.

- Og nå søndag kom datteren Ellinor på to år og åtte måneder på besøk for første gang. Vi torde ikke å prøve et slikt møte før. Kanskje hun ikke ville kjenne meg igjen slik jeg er inntullet i bandasjer rundt hodet. Men hun sa «mamma». Det ble en stor dag for oss begge.

- Høres ikke bra ut

Daglig leder i Jula Norge, Johnny Albøge, skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke er kjent med saken, men at de vil undersøke videre hva som har skjedd.

- Dette høres ikke bra ut. Vi vil gjennomgå saken og vil komme tilbake til kunden vedrørende forløpet.

Han forteller videre at kjeden nå vil gjennomføre ytterligere kontroller og testing av produktet, da de ikke har hatt liknende tilfeller tidligere.

- Vi vil først og fremst si at vi er lei oss for at hun har skadet seg, og håper at det går bra med henne. Når saken er undersøkt, vil vi komme tilbake til kunden.

Til slutt ber Albøge om at man leser bruksanvisningen på ting man bruker.

- Der framgår det at man ikke må fylle bioetanol på en aktiv flamme, eller inn i en flammebeholder hvis den fortsatt er varm, men dette er som sagt noe vi må undersøke nærmere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer