Flammene har nådd sentrum

Røyklukta ligger tjukk rundt den utbrente idrettshallen vest for Paris. Opptøyene har nå spredt seg til sentrum, to politifolk er skutt - og i går innkalte president Jacques Chirac til krisemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOISY-LE-GRAND (Dagbladet): Foreldre, lærere og ungdommer kommer til for å se ruinene etter idrettshallen. Noen feller tårer, andre står målløse og ser tomt inn i branntomta. En nabo har lagt ned blomster, for å minnes tragedien som rammet i går.

Det kunne gått mye verre. Bare en halvtime før naboene oppdaget flammene, trente barn og ungdom inne i hallen. Alle kom seg trygt ut før flammene slukte bygningen. Få tør tenke på hva som kunne skjedd dersom flammene hadde nådd blokkene som ruver tett ved hallen.

Estelle Courivaud (20) trente her annenhver dag. Hun er fransk mester i turn.

-  Dette går ikke an å forklare. Gjengene ser brannene på TV, blir inspirert til å lage enda mer bråk. Dette var et rolig område, men nå har alt endret seg. Alle er redde for å gå ut etter i mørkret nå, sier hun.

Lærerne som møter opp vil ikke snakke med media. De frykter oppmerksomheten kan føre til nye angrep.

Politifolk skutt

Opptøyene økte i styrke flere steder i landet utover kvelden i går. På gatene i forstaden Grigny nord for Paris var det harde trefninger mellom opprørere og politi. Opprørere kastet molotow-cocktailer mot politiet.

To politimenn ble truffet av skudd. Seint i går lå de to hardt skadd på sykehus.

 TRIST MESTER:  -  Gjengene ser brannene på TV, blir inspirert til å lage enda mer bråk, sier Estelle Courivaud. Hun er fransk mester i turn, og må nå finne seg et annet sted å trene. Foto: Tomm W. Christiansen
TRIST MESTER: - Gjengene ser brannene på TV, blir inspirert til å lage enda mer bråk, sier Estelle Courivaud. Hun er fransk mester i turn, og må nå finne seg et annet sted å trene. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Volden spredde seg også til byene Le Havre, Rennes. Rouen, Toulouse og St. Etienne. Her kastet kapret opprørerne en buss, beordret alle passasjeren ut, før de satte bussen i flammer med molotow-cocktailer. To personer ble lettere skadd.

Chirac vil handle

Kritikken mot myndighetene er skarp. Foreldre som ser skoler brenne ned, krever at regjeringen setter inn militære for å få bukt med volden. Andre tror bare dialog kan løse problemene.

President Jacques Chirac har vært nesten taus siden opptøyene begynte. De franske avisene, og innbyggerne i forstedene krever at han gir nasjonen et svar på hvordan han vil stoppe volden.

I går innkalte han det nasjonale sikkerhetsrådet for forstedene til ekstraordinært møte på presidentpalasset. Vanligvis er slike møter strengt hemmelige, men nå handler det å vise handlekraft.

-  Nå er det tid for handling, sa Chirac.

Han sier at gjenopprettelse av ro og orden har høyeste prioritet. Uttalelsene i går er presidentens første offentlige kommentar til voldsbølgene som herjer landet.

Skifter taktikk

Bare i går tente ungdomsgjengene på nesten 1300 biler. I tillegg lar de raseriet gå ut over skoler, barnehager og politifolk. Natt til i går var den verste siden opptøyene begynte. For første gang ble rundt 30 biler påtent i sentrum av hovedstaden.

Politiets nye taktikk, med mer mobile patruljer og helikoptre som blir satt inn mot ungdommer med bensinbomber, ser ikke ut til å ha hatt noen effekt i det hele tatt.

Også gjengene skifter taktikk. I stedet for å holde seg på nær sine nabolag, som politiet overvåker, drar de nå lenger inn i andre områder.

Naboene til den brente idrettshallen i Noisy-Le-Grand, tror det var nettopp det som skjedde natt til i går.

Lærerne og foreldrene vil ha en ny hall så snart som mulig.

-  Borgermesteren har allerede sagt at hallen skal bygges opp igjen. Men det spørs om han har penger. Vi vet jo ikke om flere bygninger brenner i natt, sier en av lærerne.

LOVER HANDLING: President Jacques Chirac.
PÅTENT: Bare ruiner er igjen av idrettshallen. Bare en halvtime før naboene oppdaget flammene, trente barn og ungdom inne i hallen.
STORT TAP: Barn og voksne strømmet til branntomta i går.
FORGJEVES: Brannfolkene kjempet mot flammene, men klarte ikke å redde idrettshallen.