HULL: Bildet viser at det var skåret et hull i det ytterste skroget på ubåten før brannen brøt ut. 
Foto: Privat
HULL: Bildet viser at det var skåret et hull i det ytterste skroget på ubåten før brannen brøt ut. Foto: PrivatVis mer

Flammene kan ha kommet fra et hull i skroget på atomubåten

Nye bilder gir ny informasjon om hva som skjedde under ubåt-brannen i romjula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye bilder avslører at brannen i atomubåten «Jekaterinburg» den 29. desember var langt mer alvorlig enn russiske myndigheter har gitt uttrykk for.

Det har tidligere kommet meldinger om at brannen brøt ut i et trestillas, og at den skyldtes brudd på brannrutinene under sveising.

Et bilde tatt før brannen viser at det er kuttet et stor hull i skroget i baugen, i seksjonen der torpedorommet er lokalisert. En nytt bilde tatt underveis i den 20 timer lange brannen, viser massive flammer som velter ut av det samme hullet.

Bildebevis Bildene er publisert i den russiske nettportalen «Blogger51», som ifølge nyhetsnettstedet Barentsobserver ofte poster nyheter og bilder som vanligvis ikke dukker opp i andre russiske medier.

Bildebevisene ser ut til å tilbakevise påstandene om at det kun brant i gummilaget som var utenpå ubåten.

PÅ SIDEN: På dette bildet står flammene ut fra den samme siden av ubåten som det var skåret et hull i. 
Foto: Privat
PÅ SIDEN: På dette bildet står flammene ut fra den samme siden av ubåten som det var skåret et hull i. Foto: Privat Vis mer

- Skroget som det er kuttet hull i er veldig tynt, og er det ytre skroget, innenfor ligger det et tykkere skrog, så hullet er altså ikke rett inn i selve ubåten, sier ubåt-ekspert Ole Reistad, fra Institutt for Energiteknikk ved UiO.  

Den tynne gummien skal dempe lyder, og Reistad mener at den tykke, sorte røyken fra brannen tyder på at noe gummi har gått med i brannen.

Det tok 20 timer før mannskapene fikk slukket brannen i ubåten.

- Jeg aner ikke hva det er i det rommet som kan ha brent så lenge, sier Reistad.

- Mindre operasjon - Vi har fått informasjon om at «Jekaterinburg» er på vei til en marinebase, som har mulighet til å heise ut raketter, og det er rart om informasjonen fra russiske myndigheter, om at våpnene var tatt ut, stemmer, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

BRANN: Dette bildet viser også at flammene står ut på den ene siden av ubåten. 
Foto: Privat
BRANN: Dette bildet viser også at flammene står ut på den ene siden av ubåten. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at en av deres kontakter i Russland, Aleksander Nikitin, har tjenestegjort på en ubåt i Russland, og han har fortalt at det ubåten skulle gjennom i Murmansk var en mindre operasjon, og at det da er vanlig å ikke fjerne alle våpnene.

- Dette kan jo også forklare hvorfor det var så mye militært personell som ble flydd til Murmansk da det brant, sier Bøhmer.

Bøhmer sier at den informasjonen de har også tyder på at seksjonen som inneholder atomreaktorer var avstengt, men at det er uklart om det var flere våpen om bord.

Reistad mener også, slik Bellonas daglige leder peker på, at det nok ikke var en stor operasjon som skulle utføres på ubåten da den lå i Murmansk.

SLUKKING: Her jobber mannskaper med å få slukket brannen. 
Foto: Privat
SLUKKING: Her jobber mannskaper med å få slukket brannen. Foto: Privat Vis mer

- Vi har fremdeles mange ubesvarte spørsmål, som hvor langt de hadde kommet i operasjonen, og om alle våpnene faktisk var fjernet, sier Reistad.

Følger med Finn Ugletveit, fungerende avdelingsdirektør hos Statens Strålevern, forteller at de fredag trappet ned bemanningen for overvåkningen av brannen i Murmansk, men at de fremdeles følger med.

- Vi lytter til ulike kanaler, blant annet på internett, ikke bare offesielle kanaler. Vi har vårt eget målenett og tilgang til russiske målinger, så vi har slått oss litt til ro med at det har gått bra, men vi følger med, sier Ugletveit.

Både Bøhmer og Reistad er skeptiske til kvaliteten på varslingene fra Russland.

- Russerne har ikke noe god forhistorie når det kommer til å varsle, sier Reistrad.

SENKET: Her blir ubåten senket ned i vannet for å få slukket brannen. 
Foto: Privat
SENKET: Her blir ubåten senket ned i vannet for å få slukket brannen. Foto: Privat Vis mer
SKEPTISK:
Daglig leder i Bellona og atomfysiker, Nils Bøhmer.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKEPTISK: Daglig leder i Bellona og atomfysiker, Nils Bøhmer. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer