Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flammene slo ut av flymotoren

Skrekkslagne nordmenn klager på informasjonen - undersøkelseskommisjonen opprettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skrekkslagne passasjerer med Estonian Air fra Tallinn til Gardermoen så at stikkflammene sto tre-fire meter ut av den ene flymotoren. Episoden skjedde 15 minutter etter avgang, og flyet gjorde vendereis. Fire dager etter hadde passasjerene fortsatt ikke fått vite hva som skjedde.


-Vi hørte en kjempesmell i flyet etter et snaut kvarter. Hele flyet vibrerte, og det lød som en stein i en vasketrommel. Vi så flammer på utsiden. Motoren ble slått av etter få sekunder, og kapteinen snudde. De likbleke passasjerene fikk beskjed over høyttaleren om at flyet måtte snu på grunn av teknisk feil, sier Robert Spilman fra Skjetten til Romerikes Blad.

Han leder idrettsrådet i Skedsmo kommune og var på vei hjem fra en utflukt i Estland sammen med 19 andre nordmenn. Han beskriver situasjonen som dramatisk.

Svært skremt

-Det var endel vonde tanker som fôr gjennom hodet. Landingen gikk bra, men det var naturlig nok mange av oss som ble svært skremt, sier Spilman, som er sterkt kritisk til behandlingen passasjerene fikk mens de ventet på nytt fly.

Ingen møtte dem på flyplassen, og de ble sittende i flere timer uten å vite hva som hadde skjedd - eller hva som skulle skje.

Turen med Estonian Airs rutefly skjedde fredag ettermiddag, og i går hadde nordmennene ennå ikke fått vite årsaken til brannen. Da la Estonian Air ut en melding på egen nettside om at «flyet måtte snu fordi flyinstrumentene indikerte en forandring i motoren».

Lokk på saken

-Reisebyrået vårt har forsøkt å få ut opplysninger, men det virker som det er lagt lokk på saken, sier passasjeren fra Skjetten.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen kjenner ikke til saken siden det ikke har vært noen problemer på Gardermoen med flyet.

SAS er samarbeidspartner med Estonian Air, men informasjonsansvarlig Simen Revold i SAS-konsernet i Norge kjenner bare saken fra omtale på Estonians hjemmeside.

Beklager informasjon

Salgssjef Magnus Gulliksen i Estonian Airs norske generalagent Air Contact beklager at passasjerene har følt situasjonen skremmende - og at informasjonen ikke har vært god nok for alle.

Ikke brannn

-Jeg vil presisere at det ikke har vært brann i motoren, men at stikkflammene skyldes en helt ordinær gassutvikling som kan oppsto i slike situasjoner, ifølge våre teknisk kyndige. Vi skjønner at flammer gjør et sterkt inntrykk selv om de varer bare noen sekunder, sier Gulliksen til Dagbladet.no.

Piloten hadde full kontroll på returen til Tallinn, og episoden er registrert som en "hendelse". Det er et nivå som indikerer at det ikke har vært fare for menneskeliv.

-Vi har ikke kunnet fortelle hva som skjedde bortsett fra det passasjerene selv opplevde fordi vi ikke kjenner den tekniske årsaken. En undersøkelseskommsion skal finne ut det.

Første gang

Motoren er sendt til produsenten General Electric and Snecma for undersøkelse, og det er første gang i Estonian Airs 10 år unge historie. Vanligvis er det fugler i motoren som skaper problemer, men i dette tilfellet var flyet allerede for høyt oppe til at det kan være årsaken, sier Gulliksen.

Alle de 48 passasjerene fikk velge mellom et seinere fly samme kveld eller bli over i Tallinn til neste dag. 44 dro til Gardermoen samme kveld.

Estonian Air har 10 ukentlige avganger på strekningen Tallinn - Gardermoen. SAS eier 49 prosent av selskapet.

ESTONIAN AIR flyr fire Boeing 737-500. Sist fredag måtte flyet fra Tallinn til Gardermoen gjør vendereis etter at flammer slo ut fra den ene motoren. Estiske myndigheter og flyeselskapet har satt ned en granskningskommisjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling