BRANNEN SPRER SEG: Uroen i Hellas fører til uro i verdens markeder. Frykten er stor for at landet ikke vil klare å innfri sine gjeldsforpliktelser. Frykt for en ny finanskrise sender børsene ned. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
BRANNEN SPRER SEG: Uroen i Hellas fører til uro i verdens markeder. Frykten er stor for at landet ikke vil klare å innfri sine gjeldsforpliktelser. Frykt for en ny finanskrise sender børsene ned. Foto: Hans Arne Vedlog /DagbladetVis mer

Flammene sprer seg til verdens børser

Markedene har ikke tillit til den greske redningspakka. Frykten for en ny finanskrise i eurosonen sender verdens børser ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||De europeiske børsene falt markant ved åpningstid i dag. Grunnen er økende uro for en gjeldskrise i eurosonen.

Markedet har ikke tillit til at redningspakken for Hellas. Nå brer frykten seg for en ny finanskrise i euro-landene.

Frykten for at Hellas vil misligholde lån, og ikke innfri de knallharde forpliktelsene de har påtatt seg er utbredt. Premien for Credit Default Swaps (CDS), som er premien for å forsikre seg mot at stater misligholder gjelden sin, stiger kraftig for Hellas vedkommende.

Kanskje like bekymringsverdig er det at premien for å forsikre seg mot at andre risikoland i Euro-sonen også skal misligholde gjelden sin, også øker. Nivået på CDS-premiene for Portugal er nå på samme nivå som Hellas var på i mars. Markedet mangler også tillit til Irland, Spania og Italia.

Rødt på børseneI London falt FTSE 100-indeksen 1,83 prosent, mens pundet ble notert til den laveste verdien på 13 måneder i dag. I Paris falt CAC-indeksen med 3,0 prosent, mens DAX i Frankfurt sank med 1,99 prosent.

I Madrid, Lisboa og Milano falt kursene henholdsvis 2,07, 2,98 og 2,48 prosent da børsene åpnet for handel.

Også Oslo Børs er i skrivende stund ned. Børsdagen ble innledet med et fall på 3 prosent, men børsen har i skrivende stund tatt seg noe inn, med et fall på to prosent. Følg kursen på Oslo børs her.

Mini-krakk på Wall StreetI går kveld norsk tid opplevde de amerikanske børsene en kraftig nedtur. Industriindeksen Dow Jones var på det meste ned 8 prosent, mens teknologibørsen NASDAQ var ned 9 prosent ved 20.30 tiden i går norsk tid.

Markedene tok seg inn igjen. Dow Jones-indeksen falt til slutt 3,3 prosent, S&P 500-indeksen var ned 3,3 prosent, mens Nasdaq-indeksen falt 3,4 prosent.

En tastefeil skal være del av årsaken til det brutale kursfallet i går kveld. En aksjemekler i Citigroup skal tilsynelatende ha trykket på «B» for milliarder (billion) i stedet for «M» for millioner i forbindelse med en transaksjon i Proctor & Gamble.

Den totale kostnaden er anslått til å være på 1000 milliarder dollar, sier forvalter og aksjeekspert Peter Warren til E24. Til sammenligning har Oljefondet har en verdi på 2640 milliarder kroner, omtrent halvparten av den anslåtte verdien av tastefeilen.

NYTT BUNNIVÅ: En fotgjenger sjekker aksjekursene i Tokyo tidligere i dag. Nikkei-indeksen gikk kraftig ned for andre dag på rad, til det laveste nivået på to måneder. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
NYTT BUNNIVÅ: En fotgjenger sjekker aksjekursene i Tokyo tidligere i dag. Nikkei-indeksen gikk kraftig ned for andre dag på rad, til det laveste nivået på to måneder. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Vis mer