TENT PÅ: Lasse Wetahl (24) fikk hellet etterbarberingsvann over seg og tent på under et nachspiel påska for to år siden. I dag startet rettssaken mot en 24 år gammel mann. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
TENT PÅ: Lasse Wetahl (24) fikk hellet etterbarberingsvann over seg og tent på under et nachspiel påska for to år siden. I dag startet rettssaken mot en 24 år gammel mann. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

- Flammene sto i taket

24-åringen som er tiltalt for å ha satt fyr på Lasse Wethal (24) nekter for at han kan være gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORTEN (Dagbladet): Rettssaken mot 24-åringen som er tiltalt for å ha satt fyr på 24 år gamle Lasse Wethal fra Holmestrand under et nachspiel natt til påskeaften 2009, startet i Nordre Vestfold tingrett i Horten i dag.

Wethal fikk store brannskader da noen helte etterbarberingsvann over mannen mens han sov i en sofa og tente på. Mannen som er tiltalt erklærte seg ikke skyldig i retten i dag.

Wethal forklarte i retten at han husker lite eller ingenting fra etterfesten og at han var svært full.

- Det neste jeg husker var at jeg våkna omtåket på sykehuset i Telemark, sa Wethal i retten.

Først henlagt Den 24 år gamle studenten har i flere intervjuer hevdet at han tror det faktum at han er homofil kan ha vært motivet for handlingen, men han er ikke sikker.

Saken har skapt stort engasjement. Etterforskningen ble først henlagt etter mangel på bevis i januar 2010, men ble beordret gjenopptatt fire måneder senere av Riksadvokaten etter at Lasse Wethal klaget på henleggelsen. Blant annet ble det opprettet en Facebook-gruppe for Wethal og i Oslo ble det holdt et fakkeltog for ham. Over 5000 underskrifter ble overlevert Høyre-politiker André Oktay Dahl.

- Jeg tror det at jeg uttalte meg i media og at det ble skapt engasjement rundt saken bidro til at vi sitter her i dag, sa Lasse Wethal i retten i dag.

Aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg, understreket i sitt innledningsforedrag i dag at det ikke er tatt ut tiltale om hatkriminalitet mot 24-åringen.

- Det er ikke tatt ut tiltale om hatkriminalitet i denne saken. Fornærmede har vært åpen på at han er homofil, men det er ikke noe hovedpoeng for oss, men noe som vil bli tatt med. Hovedspørsmålet i denne saken er hvem som tente på Lasse Wetahl, sa Kalvåg i retten.

«Hva faen gjør han homoen her?» 24-åringen som er tiltalt er en tidligere klassekamerat av fornærmede fra en stund tilbake.

Han erkjenner at han var i leiligheten på nachspiel denne kvelden, men nekter for at han tente på. Han forklarte at han kom fra kjøkkenet da han så Wetahl i brann.

- Jeg var ikke veldig berusa og følte meg ganske klar. Jeg veit ikke om Lasse var der da jeg kom, men jeg la jo merke til ham da han tok fyr, sa tiltalte.

Han fortalte at han raskt ble utpekt til å være gjerningsmannen av en annen festdeltaker. Bakgrunnen skal blant annet være at tiltalte, ifølge et vitne på festen, skal ha sagt: «Hva faen gjør han homoen her?» tidligere på kvelden.

- Jeg kan aldri tenke meg at det er tilfelle. Jeg kan aldri tenke meg at jeg har sagt det. Jeg har ikke noe mot ham på noen måte, forklarte 24-åringen.

- Helte øl på flammene Han fortalte videre at Wethal plutselig sto oppreist med flammer over den ene sida av kroppen.

- Vi forsøkte å slukke ham. Jeg helte ølen min over ham. Flammene sto i taket, sa tiltalte.

Han forklarte videre at like etter at Wetahl var slukket begynte en kamerat å beskylde ham for å stå bak.

- Stemningen ble rimelig intens, sa han.

Ville vekk Aktor Kalvåg sa innledningvis at det er tre forhold de skal forsøke å komme til bunns i.

- Det vil bli litt som hva som skjedde før påtenning. Det har, ifølge vitner, falt en del kommentarer. Hvem var i nærheten da påtenningen skjedde? Og hva skjedde etterpå? Hva ble sagt? spurte statsadvokaten.

Og statsadvokaten var ganske hissig mot tiltalte i sin utspørring. Han viste blant annet til politiavhør der tiltalte har forklart at han dro fra stedet mens Wetahl ble plassert i dusjen i leiligheten.

- Var det viktig for deg å komme raskt fra stedet?

- Det kan nok ha vært det. Fordi jeg ble beskyldt for å ha gjort det.

Aktor viste også til et annet vitne som skal ha sagt til politiet at tiltalte fortalte ham at han var involert rett i etterkant av hendelsen. Dette vitnet har tidligere vært mistenkt i saken.

- Kan han legget skylda på deg for å renvaske seg?

- Nei.

Aktor viste også til at tiltalte ikke ønsket å la seg DNA-prøve som siktet i saken.

- Jeg gjorde det etter hvert. Jeg synes det var ubehagelig å gi fra meg noe jeg ikke har kontroll på. DNA er liksom det du er da. Jeg ville snakke med noen først.

Var du redd for hva de kunne finne?

- Nei.

- Du er tiltalt, du var nokså edru. Vi var ikke der, det var du. Du må hjelpe oss.

- Jeg prøver så godt jeg kan.

Hadde du eller har du noen tanker om hvem som kan stå bak?

- Nei.

Skjuler du noe?

- Nei.

Tiltalte forklarte at tida etter hendelsen har vært vanskelig. Han forklarte at han nesten ikke har vært ute av huset.

- Jeg liker ikke å høre om denne saken. Det virker som de fleste har en mening om at jeg har gjort det.

STORE SKADER: Lasse Wethal fikk store brannskader på venstre side av overkroppen og ansiktet. En 24 år gammel mann er tiltalt for å ha tent på. Han nekter straffskyld. Foto: Privat
STORE SKADER: Lasse Wethal fikk store brannskader på venstre side av overkroppen og ansiktet. En 24 år gammel mann er tiltalt for å ha tent på. Han nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer