Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flammene truer Aten

Tusenvis måtte flykte fra sine hjem i natt - ti tusen evakueres nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har i formiddag beordret den eksklusive forstaden Agios Stefanos evakuert. De mer enn 10.000 innbyggerne i forstaden, rundt 20 kilometer nord for Aten har fått beskjed om å forlate sine hjem.

Tolv brannfly og ni helikoptere bistår de mange hundre brannmennene og frivillige som nå kjemper mot brannene, som allerede har gjort tusenvis av hektar med skog til aske, og gjort mange grekere hjemløse.

Allerede i natt måtte tusenvis av beboere i Atens forsteder flykte fra sine hjem ettersom flammene spiste seg nærmere.

De brannene som nå står nærmest Aten, er bare 10 kilometer fra byen.

 
- Det er en tragisk situasjon. Flammene er ute av kontroll på mange sider av byen. Aten hadde et stort grøntområde som nå er borte, sier Atens guvernør Yiannis Sgouros til AP.

Det er erklært unntakstilstand i Aten, der den svarte røyken fra skogbrannen skygger for sola.


Brannen er den mest alvorlige siden skogbranner sør i landet tok 70 liv i 2007. Mange tusen mennesker måtte i natt evakueres fra forsteder nord for Aten. Mindre tettsteder er allerede tatt av flammene.

NÆRMER SEG: 10.000 mennesker evakueres nå fra Atens forsteder. Fra Akropolis midt i byen sees flammene som kryper stadig nærmere nord for byen. Foto:  AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki
NÆRMER SEG: 10.000 mennesker evakueres nå fra Atens forsteder. Fra Akropolis midt i byen sees flammene som kryper stadig nærmere nord for byen. Foto: AFP PHOTO/ Louisa Gouliamaki Vis mer


I løpet av gårsdagen nådde skogbrannen forstaden Varnavas. I dag tidlig hadde flammene også nådd forstedene Drafi, Pendeli, Pikermi og Pallin.


Forsvarer sine hjem

Myndighetene har evakuert to barnesykehus som er truet av flammene. Militæret har flyttet antiluftskyts fra en flybase, ettersom flammene truet.


Tidlig i dag sa brannsjef Stelios Stefanidis til AP at det ikke var rapportert om dødsfall, selv om hundrevis av hjem ble evakuert i natt.

Beboere flyktet fra flammene til fots, på motorsykler og i biler. Sterk vind gjorde at brannen, med en front på rundt 40 kilometer, spredte seg raskt.

Frivillige hjelper de mange hundre brannmennene med å stagge flammene. Mange beboere blir igjen for å forsvare sine hjem med hageslanger og bøtter, selv om evakuering er blitt beordret.


- Vi anmoder alle om å følge evakueringsordrene. Vi gjør vårt beste for å hanskes med denne vanskelige utfordringen, sa statsminister Costas Karamanlis.

Blant områdene som nå umiddelbart trues av flammene er Marathon og de to arkeologisk viktige templene ved Rhamnus.


Får hjelp i dag
Skogbrannherjede Hellas ba i går Frankrike og Italia om hjelp til å få bukt med de store skogbrannene som allerede har brent ned flere hus og tusenvis av mål med skog i og rundt forstedene nord for Athen.

— To brannslukningsfly fra Italia og ett fra Frankrike kommer i dag, sier en talskvinne for det greske brannvesenet.
Rundt 400 brannmenn og hundrevis av frivillige kjemper i dag for å begrense brannen som herjer nord for den greske hovedstaden.

— Vi står overfor en stor prøve, sa Hellas? statsminister Costas Karamanlis sent lørdag, samtidig som han priset brannmannskapenes innsats.

SPRER SEG RASKT: Beboere kjemper mot flammene med det de har for hånden. Her i forstaden Marathon, ti kilometer nord for Aten. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
SPRER SEG RASKT: Beboere kjemper mot flammene med det de har for hånden. Her i forstaden Marathon, ti kilometer nord for Aten. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Vis mer
BRANT NED: To menn hjelper en gråtende kvinne i sikkerhet mens flammene tok forstaden Anthousa nord for Aten i går. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis
BRANT NED: To menn hjelper en gråtende kvinne i sikkerhet mens flammene tok forstaden Anthousa nord for Aten i går. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis Vis mer
FLYKTER: En kvinne løper i sikkerhet fra flammene under brannen i forstaden Ntrafi i går. Foto: REUTERS/John Kolesidis
FLYKTER: En kvinne løper i sikkerhet fra flammene under brannen i forstaden Ntrafi i går. Foto: REUTERS/John Kolesidis Vis mer
MØRKELAGT: En frivilligt bidrar i slukkingen i forstaden Pedeli nord for Athen. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis
MØRKELAGT: En frivilligt bidrar i slukkingen i forstaden Pedeli nord for Athen. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling