Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flammenes rov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universitetet i Oslo har bestemt seg for å brenne en samling med utenlandske aviser fra 1800- og 1900-tallet. Det er ingen liten haug med papir det dreier seg om. Samlingen består av 3000 hyllemeter og er i dag lagret på Follum gård på Ringerike. Begrunnelsen for dette akademiske avisbålet er at knapt noen har vist interesse for samlingen. Dessuten er det ingen som egentlig vet hva den inneholder. Denne manglende kunnskapen er også årsaken til at ingen vil ha noe med saken å gjøre.

Norge er et gammelt land, men en ung nasjon. Alle som har reist sør for Halden vet at vi ikke har noen overflod av historiske bygninger eller gjenstander. Derfor må vi i større grad enn andre nasjoner ta vare på alt materiale som kan opplyse vår egen historie og plass i verden. Vi har knapt noe å miste, heller ikke avissamlinger som framtidas forskere kan ha nytte av. Et minimumskrav må uansett være at de som sitter klar med fyrstikkene undersøker samlingens reelle verdi. I stedet for å hive avisene, bør vi kanskje kvitte oss med dem som ikke respekterer historisk materiale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!