Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flamske nasjonalister vant i Antwerpen

Den flamske nasjonalistlederen Bart De Wever ber statsminister Elio Di Rupo åpne for større selvstyre for Flandern etter at han onsdag vant lokalvalgene i Antwerpen og andre flamske byer.

VANT: Bart De Wever og det høyre-orienterte partiet Nye flamske allianse. Foto: Reuters
VANT: Bart De Wever og det høyre-orienterte partiet Nye flamske allianse. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at de fleste av stemmene var talt opp, lå det an til at De Wevers Nye flamske allianse (N-VA) får 37,7 prosent av stemmene og dermed beseirer Sosialistpartiet til borgermester Patrick Janssen, som får 28,6 prosent.

Dermed må sosialistene gi fra seg makten i Antwerpen etter 90 år.

N-VA får også mellom 20 og 30 prosent av stemmene over hele den nederlandsk-talende delen av Belgia.

Sosialistene gjorde det best i mange områder i det fransk-talende Wallonia og i Brussel, selv om sentrumsorienterte partiet også gjorde det bra noen steder.

De Wever ønsker å dele Belgia og gjøre landet til en konføderasjon mellom Flandern og Wallonia og krever derfor at Di Rupo endrer kurs.

Han har stilt seg som mål å erobre makten i Antwerpen for å bruke det som springbrett foran valget på nasjonalforsamling om to år. De flamske nasjonalistene ønsker helst å bryte ut av Belgia.

- Hvis vi kan erobre Antwerpen, vil vi mandag våkne opp i et helt annet land, sa De Wever i et intervju for kort tid siden.

Selv om søndagens valg dreide seg om makten i landets by- og kommunestyrer, har valginteressen vært stor, også utenfor Belgia. Mange følger spent med på stemningen blant velgerne med tanke på parlaments- og regionalvalget i 2014

(NTB)