Flanørens fall

Hvem tror politikerne egentlig det er som eier byen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET FOREGÅR EN

kolonialisering av det offentlige rom. Franskmenn og amerikanere har i all hemmelighet invadert 22 byer og kommuner.

DU HAR KANSKJE

blitt immun allerede. Av alle de nakne kroppene, av realityansiktene og parfymereklamene som har tatovert byene våre de siste åra. Åpne opp øyene og se: Det kommer mer. I opptil 20 år skal franske JCDecaux og amerikanske Clear Channel fylle nærmere 2000 reklameflater rundt om i Norge - men vi vet ikke hvor. Avtalene er hemmelige. I Oslo har vi nå, takket være Aftenposten Aften, til slutt fått vite at vi skal få 160 reklamemonter, riktignok i bytte mot bysykler og leskur. Men i løpet av våren skal vi også støte på 70 fire meter høye selvlysende reklametårn i Oslo sentrum. I bytte mot dette får vi ingenting. Reklamegevinsten på 11 millioner tar JCDecaux og Hafslund på deling. Det er bra timebetaling for å vedlikeholde noen nedstigningstårn til T-banen.

NOEN VIL MENE

at reklameskiltene gir oss en smak av London eller New York. At vi endelig kan føle oss som storbymennesker. Det kan man i så fall takke Oslo kommune for. Oslo har vedtatt nulltoleranse mot ulovlig reklame. Reklamen skal være pen, og ikke skjemmende, sier byrådsleder Erling Lae. Dermed er vi i den absurde situasjon at et amerikansk reklamebyrå kan teppebombe oss med såkalt estetisk reklame mens det lokale favorittbandet ditt ikke kan henge opp en plakat uten å få bot. Hvem tror politikerne egentlig det er som eier byen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.