Hvem blir USAs nye utenriksminister?:

Flasketuten peker på ...

Hvem skal styre USA under Donald Trump? Teamet rundt den påtroppende presidenten forvirrer med å trekke stadig nye navn opp av hatten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med forbehold om at det i natt ikke har kommet nye signaler fra Trump Tower i New York, er den foreløpige siste spekulasjonen at tidligere presidentkandidat Mitt Romney skal være tilbudt jobben som USAs neste utenriksminister.

Ryktet dukket opp torsdag, og tilskrives kilder nær Donald Trump. De to møttes lørdag, slik Trump har gjort med en rekke republikanske nestorer den siste tiden.

Hvis ryktet stemmer, er det ikke bare overraskende, men også illevarslende med hensyn til Trumps tanker om utenrikspolitikk.

Romney blir i så fall den fjerde, femte eller sjette som skal være aktuell i jobben, alt etter som hvem i Trump-apparatet en skal tro på. Felles for disse kandidatene er at de har lite til felles. Det overraskende med Romney, er at han hele veien har vært en uttalt motstander av Trump som president.

Mitt Romney

Den 69 år gamle forretningsmannen og tidligere guvernøren i Massachusetts tapte presidentvalget mot Barack Obama i 2012. I årets nominasjonskamp gikk han hardt ut mot Trump og kalte hans utenriks- og sikkerhetspolitikk alarmerende, latterlig, uvøren, ekstrem og farlig. Han refset Trump for sin flørting med Russland og hvordan han har sådd tvil om NATO-samarbeidet og fornærmet sine allierte i Europa.

TAUS: Mitt Romney ønsket ikke å kommentere hvorvidt han var tilbudt en stilling i Trump-administrasjonen etter sitt møte med den påtroppende presidenten. 
TAUS: Mitt Romney ønsket ikke å kommentere hvorvidt han var tilbudt en stilling i Trump-administrasjonen etter sitt møte med den påtroppende presidenten.  Vis mer

- Trump sier han er veldig, veldig smart. Jeg er redd at når det kommer til utenrikspolitikk, så er han veldig, veldig ikke smart, sa Romney.

At han nå skal ha fått tilbudet om å lede Trumps utenrikspolitikk er derfor overraskende. Men for tre dager siden var en helt annen angivelig tilbudt samme stilling.

Nikki Haley

Den 44 år gamle indisk-ættede guvernøren i Sør-Carolina møtte Trump på torsdag, og skal være høyaktuell for utenriksministerstillingen, hevder CNN sine kilder. Også Haley har vært kritisk til Trump, og omtalte hans forbud mot muslimer og opprettelsen av et eget muslimregister som grunnlovsstridig og flaut.

- Det strider mot alt dette landet står for. Det er rett og slett galt, sa hun.

Hun er USAs yngste guvernør, og mer som en klassisk republikaner å regne. Hun har kjørt en hard linje mot innvandring og er en svoren abortmotstander. Samtidig har hun sto hun i bresjen for å fjerne sørstatsflagget fra offentlige bygg i Sør-Carolina, og har gjort det klart at hun ikke vil godta foreslåtte lover som begrenser transpersoners rett til å velge hvilket toalett de skal gå på.

Hun har liten, eller ingen utenriks- eller sikkerhetspolitisk erfaring.

Rudi Giuliani

Den 72 år gamle tidligere New York-ordføreren har gjennom valgkampen vært en av Trumps nærmeste støttespillere, og sitter i hans overgangsteam. Først ble det spådd at han ville bli Trumps justisminister, men den siste uken har alle signaler - ikke minst fra ham selv - gått ut på at han vil få jobben som utenriksminister.

Advokaten og forretningsmannen har i valgkampen kommet med mange kontroversielle utsagn som har ført til spørsmål om han er helt tilregnelig.

- I de åtte årene før Obama kom til makten, hadde vi ingen vellykkede terrorangrep utført av radikale islamister i USA. De startet først når Clinton og Obama overtok, sa han på et valgmøte i Ohio i august.

Og med det hvisket han ut 11. september-angrepet fra historien, med sine nærmere 3000 døde og påfølgende kriger i Afghanistan og Irak.

Newt Gingrich

Like etter valget var det den tidligere ordstyreren i representantenes hus, erkekonservative Newt Gingrich (73) som var favoritten til å styre utenrikspolitikken til Trump.

Han har vært en av Trumps nærmeste politiske rådgivere i valgkampen, og har selv kommet med kontroversielle uttalelser.

Blant annet har han sagt at amerikanske muslimer som tror på sharialovgivning bør deporteres, og at det burde være straffbart å besøke islamistiske nettsteder.

I juli sa han at medlemslandene i NATO bør bekymre seg over om USA vil forplikte seg til å forsvare dem, siden de ikke betaler sin del. Estland var et av landene en framtidig president ville måtte «tenke seg nøye om» hvorvidt han ville bistå om Russland invaderte.

David Petraeus

63-åringen har også dukket opp den siste uken som en av Trumps kandidater til jobben som utenriksminister.

Den tidligere generalen ble i 2012 tvunget til å gå av som direktør for CIA etter å ha delt hemmelighetsstemplet informasjon med sin elskerinne, som også skrev biografien om hans liv.

Det har vært soldatens liv. Som general ledet han 101st Airborne Division i kamp i Irak-krigen, og overtok senere ansvaret for hele Irak-operasjonen. Hans siste militære post var som sjef for ISAF-styrken i Afghanistan, før han fikk jobben som direktør for CIA.

Etter skandalen i 2012 sa han seg skyldig og ble dømt til to års betinget fengsel og 100 000 dollar i bot. Nå har han selv signalisert at han gjerne vil tilbake i offentligheten. Og han er positiv til Trump.

- Kanskje kan han gjøre noe i Washington som de etablerte politikerne ikke har maktet, sa han denne uka til Deutsche Welle.