Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flasketuten peker på

Er vi i ferd med å drikke oss sanseløse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skål, da, dere! I dag feirer vi Verdens vanndag. La oss heve våre lekre, prisbelønte designerflasker og skåle i kildevann. La oss framheve det helsebringende ved kildevannet, selv om 40 prosent av verdens flaskevann er tappet fra samme kilde som springvannet og tilsatt mineraler i etterhånd. La oss feire at det tar tusen år for naturen å bryte ned disse smekre plastflaskene, og la oss drikke til det faktum at verdens befolkning hvert år bruker 700 milliarder kroner på flaskevann, sju ganger mer enn vi investerer for å sikre reint drikkevann i fattige land.La oss rope tre ganger hurra for vårt bidrag til CO2-laget gjennom frakt av vann og produksjon av emballasje. Hvorfor dra over bekken etter flaskevann, vil en og annen vittigper spørre. Et enfoldig spørsmål. Enhver sofistikert gane vet at vann, i likhet med vin, får sin personlighet fra regionens jordsmonn og bergarter.Kort sagt, la oss skåle for at det tross alt er mulig å selge sand i Sahara. Ja, hvordan skal vi ellers forklare at nordmenn kjøper vann på flaske og frakter det hjem for egen kraft, når springvannet - til og med i vår største by - er både renere og smaker bedre enn det beste kildevannet fra Jotunheimen, Sør-Frankrike eller Canada? I tillegg koster det 1,8 øre per liter, levert hjem!

VERDENSFORBRUKET av flaskevann var på 154 milliarder liter i 2004, en økning på 57 prosent over fem år. I Norge vokste salget ifjor med 19 prosent. Det er penger i vann, liksom i olje. Flaskevann koster allerede mer for literen enn bensin og det er ikke spekulativt å hevde at framtidas kriger vil handle om vann.Det er lov å drømme. Selv drømmer jeg om at vi en dag vil ha opprettet et rørnett, slik at folk kan få kildevann i springen. Ett hinder er at almenheten foreløpig er noe umoden, i og med at springvannet ifølge tester er renere og friskere enn flaskevann. Men hvis smarte hoder klarer å bløffe folk til å tro at et fritt kraftmarked gir billigere strøm, må det være mulig å se for seg en privatisering de kommunale vannverkene. Og hvis vann på flaske koster 20 kroner literen, er det sikkert flere enn meg som får vann i munnen av å tenke på hva innbyggerne vil betale for kildevannet hvis de slipper å frakte det hjem.

FORTSATT FINNES det festbremsere som liker å helle malurt i designerflaska. De hevder at selv om vi drikker mer vann og mindre brus, så er det ingen grunn til å juble. De påstår at hvis vi ikke engang klarer å la være å drikke flaskevann for å bedre miljøet og motvirke fattigdom, kan vi like gjerne gå fra kildevann til ren sprit og ta oss en laaaang, sanseløs fest.Men hvem sier at vi bare feirer vår egen fortreffelighet? Ifølge FN dør 4000 barn hvert døgn på grunn av forurenset vann. Mye av dette kan forebygges hvis vi bruker en større del av vår årlige bistand til å flyfrakte flaskevann til Afrika. Det er jo ikke like gøy å feire Verdens vanndag alene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling