Flat børs etter Tomra-varsel

Utviklingen på Oslo Børs er flat mandag. Det er særlig et markert kursfall for Tomra som legger en demper på markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen er blandet på Oslo Børs mandag. IT-aksjene stiger, men et resultatvarsel fra Tomra og kurspress i RCL presser i motsatt retning.

Totalindeksen er så langt ned 0,08 prosent til 1.362,36 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på nærmere 1,2 milliarder kroner.

Tomra melder i dag at salget av andelen på 50 prosent i Wise Recycling fra februar i fjor er i ferd med å gå i dass. I stedet for å bokføre en gevinst sitter Tomra nå med en finansiell eksponering på om lag 400 millioner kroner. Selskapet venter en betydelig effekt fra dette på resultatet for 2000.

Samtidig åpner konsernsjef Erik Thorsen for at det kanskje ikke blir tysk pant på engangsemballasje likevel i et intervju med Finacncial Times.

Tomra ble suspendert før Oslo Børs åpnet mandag. Aksjen kom i handel noe over klokken 11 og falt som en tein. Kursfallet gir et klart synlig utslag i diagrammet for totalindeksen.

Tomra er sist omsatt til 145 kroner, ned 8,8 prosent for dagen. Omsetningen i Tomra er på 126 millioner kroner.

Fredag steg teknologiaksjene i USA, og det setter også tonen for sektoren på Oslo Børs. Optimisme for sektoren har løftet Telenor-kursen til 42 kroner. Dette er den kursen de institusjonelle investorene måtte ut med da de tegnet seg i Telenor-emisjonen i begynnelsen av desember. Telenor-aksjen er ikke tidligere vært omsatt på dette nivået på Oslo Børs.

Siste omsatt er på 41,90 kroner, opp 0,7 prosent fra fredag. Omsetningen i aksjen er på 83 millioner kroner. First Securities gjentar i dag sin kjøpsanbefaling på aksjen.

InFocus legger på seg nye 4,6 prosent til 385,50 kroner. Opticom stiger 4,2 prosent til 875 kroner. Aksjene er imidlertid omsatt for relativt beskjedne 81 millioner kroner. Telecomputing fortsetter å offentliggjøre nye kontrakter, noe markedet setter pris på. Kursen er i dag opp nye 6,3 prosent til 59,50 kroner, etter at aksjen falt noe tilbake torsdag og fredag.

I forrige uke sluttet Bergesen et av sine VLGC-skip på en 12 måneder lang kontrakt til en rekordrate. Aktører Finanskanalen.no snakket med den gang antydet at flere kontrakter var på vei. Bergesen-aksjen har utviklet seg positivt de seneste dagene som følge av det sterke gassmarkedet.

Mandag er Nordea Markets ute med en kortsiktig kjøpsanbefaling. Ifølge meglerhuset vil Bergesen være en klar kjøpskandidat dersom rederiet kan sikre lange kontrakter for 5 til 10 av sine VLGC'ere i første kvartel. Nordea Markets har beregnet verdisjustert egenkapital i Bergesen til å ligge på rundt 230 kroner per aksje. Når A-aksjen mandag omsettes opp 3,3 prosent til 158 kroner, betyr det at Bergesen handles til en rabatt på over 30 prosent på underliggende verdier. Nordea Markets har et kortsiktig kursmål på opp mot 170 kroner per aksje.

Også Frontline henger seg på når interessen for Bergesen er stor. Aksjen er opp 2,7 prosent til 115 kroner, samtidig som tankratene er på vei ned.

Ifølge Dagens Næringsliv har rykter om at Halliburton nok en gang skal være interessert i PGS drevet kursen opp før helgen. Halliburton avviste så sent som i slutten av november at en satsning innen hele verdikjeden i seismikk var aktuelt. Målet var å satse på dataprosessering, en satsning som ble understreket ved kjøpet av PGS' Petrobank Data Management for 1,6 milliarder kroner.

En annen forklaring til de seneste dagenes kursoppgang er at en del aktører nå satser på at PGS har tømt skapet for skjeletter, og at det herfra bare vil gå en vei, nemlig opp. Aksjen åpnet opp, men har falt tilbake utover dagen. Kursen er nå uendret på 81,50 kroner. Omsetningen i aksjen er på 69 millioner koner.

RCL faller ned mot sluttkursen i USA fredag. Resultatfremleggelsen i forrige uke innfridde ikke og sammen med et varslet konvertibelt lån har det satt kursen under press. Aksjen er så langt i dag ned 2,9 prosent til 238 kroner, omsatt for 117 millioner kroner.

Den sedvanlige opsjonsrulleringen i Storebrand gjør at forsikringsselskapet topper omsetningslisten med 308 millioner kroner.

I Europa er utviklingen blandet, mens futureshandelen i USA peker i retning av en svak start for både Nasdaq- og Dow Jones-indeksen.