Flate etter flause

Valgerds departement legger seg helt flat etter ei pinlig flause: Et høringsnotat til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om skolefritidsordningen ble sendt «underhånden» fordi det «ansees som kontroversielt». Mens Barne- og familiedepartementet offisielt ikke hadde noen merknader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssjef Torstein Rudi sier til Dagbladet at håndteringen er en administrativ tabbe av dimensjoner.
- Dette er ikke statsråd Valgerd Svarstad Hauglands verk, understreker han. Barne- og familieministeren befant seg i går i England, der hun ble informert via telefon.

To brev

Hva som er kontroversielt i det uoffisielle høringsnotatet, kan ikke Valgerds talsmann svare direkte på.

- Spør du meg, så spør jeg deg, sier Torstein Rudi.

I en faks til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) 27. februar fra Barne- og familiedepartementet (BFD) heter det:

«Dette oversendes 'underhånden' på grunn av prinsippet om offentlighet, da dette ansees som kontroversielt. Vi ber om at våre forslag blir drøftet i arbeidet med odelstingsproposisjonen».
Noen dager seinere kom BFDs offisielle høringsnotat til KUF i brevs form. Der har Valgerds departement ingen merknader til loven om skolefritidsordningen.

Beklager

- Vi har ingen god forklaring på hvordan dette kunne skje. Jeg må anta at det er gjort i beste mening, men det er et dårlig svar. Fordi uansett er dette feil framgangsmåte som bare er å beklage, sier Torstein Rudi i BFD. Og legger til:

- Velger man å komme med innspill i en åpen høring, ligger det jo i sakens natur at det ikke kan være unndratt offentlighet.

Lekse-nei

I det fem siders uoffisielle høringsnotatet foreslår Barne- og familiedepartementet blant annet:

  • Skolefritidsordningen bør ikke oppmuntre til lekselesing.
  • Det må utarbeides veiledende retningslinjer for blant annet areal og bemanning i skolefritidsordningen.
  • Lederne for skolefritidsordningen bør ha pedagogisk utdanning.