Flåtemannen bodde i kirke i London

Mysteriet nøstes sakte opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mystiske flåtemannen, som ble plukket opp av et norsk skip i Skagerrak, kan bli sendt til Storbritannia. Mannen skal nemlig ha hatt meldeplikt for britisk politi.

Han ble funnet drivende på en flåte fredag morgen 21. april. Mannskapet på den norske tankeren «Berge Odin» plukket ham opp på vei fra Storbritannia til Sverige.

Mannen sitter nå i grensepolitiets forvaring i Göteborg, men politiet vet svært lite om ham. Tirsdag kom det imidlertid fram nye opplysninger om flåtemannen, som kaller seg George Williams.

– Han skal ha hatt meldeplikt for britisk politi i London. Vi jobber nå med å finne ut mer om disse opplysningene, sier Thomas Fuxberg, pressetalsmann ved Göteborg-politiet, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag skrev for øvrig avisen Expressen at flåtemannen hevder han ble bundet på hendene og plassert på flåten.

Kan finne papirer

Dersom det stemmer at han av en eller annen grunn har hatt meldeplikt for britisk politi, blir han trolig utlevert til Storbritannia, opplyser Fuxberg.

Mandag ble det kjent at George Williams har bodd i London de siste to åra. Der fikk han mat og husly i en metodistkirke. Han brukte også navnet George Williams da han bodde der.

- JEG BLE DUMPET PÅ HAVET: Flåtemannen ble funnet av Bergesen-skipet «Berge Odin» i Skagerrak 21. april. Han hevder han ble plassert på flåten av mannskapet på et annet skip. Foto: «BERGE ODIN»
- JEG BLE DUMPET PÅ HAVET: Flåtemannen ble funnet av Bergesen-skipet «Berge Odin» i Skagerrak 21. april. Han hevder han ble plassert på flåten av mannskapet på et annet skip. Foto: «BERGE ODIN» Vis mer

Thomas Fuxberg sier at metodistkirken kan ha ID-papirer på mannen.

– Kirkelederen sier at papirene ligger innelåst i et skap i metodistkirken. Lederen befinner seg i Frankrike nå, og er den eneste som har nøkkelen til skapet. Men vedkommende kommer hjem torsdag, og da får vi kanskje svar på hvem flåtemannen er, sier Fuxberg.

I avhør har mannen tidligere fortalt at han ble født i Cape Town i Sør-Afrika i 1959.

– Bundet på hendene

Men George Williams har ikke ønsket å forklare seg til politiet om hvordan han havnet på flåten han ble funnet på.

Til den svenske avisa Expressen hevder han imidlertid at personer om bord i en ukjent båt bandt hendene hans og satte ham på flåten av oljetønner. Der skal han ha sittet i tre-fire dager før han ble oppdaget.

Flåtemannen kommer ikke med noen detaljerte opplysninger om båten, men 10–15 personer om bord skal ha stått og sett på da han ble plassert på flåten. Han hevder at ingen av dem gjorde noe for å hjelpe ham da han ble satt på flåten.

En journalist i Expressen sendte flere spørsmål til flåtemannen, som han har besvart i et seks sider langt brev. Der står det også at han bodde i et land han kaller Hermenia, som kanskje er et dekknavn for Tyskland.

Der skal han kommet i unåde hos sin arbeidsgiver og fått sparken. Deretter har George Williams tydeligvis levd som fredløs, uten pass eller annen identifikasjon.

Kan være mytoman

Han skal etter hvert ha havnet i det han kaller «X-land», som kan være Storbritannia. Grensepolitiet har prøvd å finne ut om mannen har hatt kontakt i nazimiljøer i Tyskland, men han har vegret seg for å svare.

Hans advokat, Leif Almquist, sier det ikke er lett å si noe sikkert om mannens psykiske helse, eller om han har en sykelig trang til å fortelle oppdiktede historier.

– Det er vanskelig å vite om han er mytoman eller ikke, sier Almquist.

Mannen vil ikke vise ansiktet til noen. Han skjuler ansiktet med en gang det dukker opp fotografer, har politiet i Göteborg tidligere opplyst.

Den mystiske mannen har for øvrig sagt at han er amerikansk statsborger, men amerikanske myndigheter hevder at de ikke har noe som kan dokumentere dette. (ANB)

I POLITIETS FORVARING: Göteborgs-politiet overtar ansvaret for flåtemannen om kvelden 21. april.