Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flåtemannen snakker ut

Forteller sin dramatiske historie for første gang. Les eposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 21. april i år ble en mann funnet drivende på en flåte midt ute i Skagerrak.

Mannen, som sier han heter George Williams, ble reddet av den norske tankeren Berge Odin og brakt til Sverige.

Williams har fortalt sin advokat, Leif Almqvist, at han er en uteligger som bor hos en metodistmenighet i London.

Men han har hele tida nektet å forklare hva som skjedde i dagene før han ble funnet drivende i Skagerrak.

Overfor Dagbladet.no har han nå valgt å bryte tausheten.

I dette intervjuet forteller han i detalj om hva som skjedde før han ble plassert på en flåte og hvordan han kjempet for livet før han til slutt ble reddet.

- Jeg var om bord på et skip, som jeg egentlig ikke skulle vært på. En mann så meg, og jeg ble tatt inn til avhør. Etterpå låste de meg inne i et rom, skriver flåtemannen i en epost til Dagbladet.no.

Foto: Bergesen Worldwide Gas ASA / Scanpix
Foto: Bergesen Worldwide Gas ASA / Scanpix Vis mer

- En kveld kom flere menn inn på rommet, og bandt hendene mine. De sa at jeg skulle flyttes til et annet rom, men de løy. På utsiden av skipet hang det en farkost, som de allerede hadde gjort klar for meg. Jeg sto én meter unna, da de åpnet en port i rekka. Det var langt ned til sjøen. Det var ikke et godt syn.

Falt i sjøen

Ifølge Williams, fikk han beskjed om at han ville bli plassert på flåten med en gang skipet nærmet seg land.

- Jeg kunne se lys i horisonten. Jeg antar at de var mellom 1,5 og 3 mil unna. Jeg ba besetningen løsne repene rundt hendene mine. Så gikk jeg om bord i flåten, sier Williams til Dagbladet.no.

Flåten ble senket ned i sjøen, men på grunn av den grove sjøen og den høye hastigheten til skipet, ble Williams kastet av flåten.

- Det var som om jeg ble skutt ned i sjøen med en katapult. Jeg hadde ikke tid til å tenke før det skjedde. Beinet mitt traff siden av skipet, og skjønte etter hvert i hvilken retning overflaten var. Jeg hørte lyden fra propellen mens jeg var under vann.

Williams kom seg opp til overflaten og så at skipet forsvant med høy hastighet.

- Jeg tenkte på filmen Titanic. Men det var ingen fjernkontroll der som kunne skru av dette.

Flåtemannen snakker ut

Han klarte å finne igjen flåten, men hadde store problemer med å klatre opp på den.

- Flåten var for høy. Jeg prøvde igjen og igjen. Jeg husker at jeg ikke var nervøs, jeg ble drevet av overlevelsesinstinktet. Først da kjente jeg hvor kald Nordsjøen var. Etter mange forsøk klarte jeg endelig å få magen opp på flåten.

- Nettene var fryktelige

Ifølge Williams var han om bord på flåten i tre eller fire dager før han ble funnet.

- Den første natta var den verste. Men alle nettene var forskjellige og fryktelige på sine egne måter. De to siste nettene hadde jeg ikke følelse i venstrebeinet. Smerten var skarp og intens. Jeg hadde fått en infeksjon i beinet, på grunn av manglende blodsirkulasjon.

Flere skip kjørte forbi uten å legge merke til mannen på flåten. Williams sier han prøvde å rope og vinke for å varsle om at han trengte hjelp, men til ingen nytte.

Fredag 21. april klokka 08.05 ble den norske tankeren Berge Odin oppmerksomme på et mistenkelig objekt i sjøen. Tre minutter seinere la de hardt om til babord og senket hastigheten.

- Jeg så rett mot baugen på skipet. Vannet fosset slik at jeg ikke trodde de hadde sett meg, det virket som om de fortsatte med full fart, sier Williams.

Klokka 08.25 ble mannskapet sikre på at det var en mann om bord på flåten. En redningsbåt ble satt på sjøen i samme minutt.

- Jeg så at de satte en redningsflåte på vannet. Jeg pustet dypt. Marerittet var over.

Takknemlig

Fem minutter seinere var Williams om bord i redningsbåten og klokka 08.35 satt han i et badekar på Berge Odin.

- Badingen førte til at føttene mine ble både røde og blå. Jeg begynte å føle meg bedre med én gang. Mannskapet stilte ikke dumme spørsmål. De begynte umiddelbart å hjelpe meg og spurte om jeg ville ha vann. «Te, te, varm te», var det eneste jeg klarte å si.

Berge Odin satte kurs for Stenungsund i Sverige, der Williams ble overlevert til svensk politi.

- Turen varte mange timer. Mannen som først hadde oppdaget meg på flåten, ble hos meg og hjalp meg. Jeg setter veldig stor pris på hjelpen jeg fikk. Jeg er svært takknemlig overfor alle i Norge som direkte eller indirekte har gjort at kapteinen på Berge Odin kunne hjelpe meg. Jeg kommer aldri til å glemme det.

Svensk politi har hele tida sagt at de tviler på forklaringene til George Williams.

TIL SYKEHUS: Williams ble brakt til sykehus etter at han ankom Sverige. Han har ikke fått varige skader etter flåtedramaet.
FLÅTEN: På denne farkosten ble George Williams funnet. Han sier han var blindpassasjer på en båt og ble satt på sjøen.
REDDET: Flåtemannen ble plukket opp av Berge Odin og overlevert til svensk politi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling