Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flater ut på høyt nivå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå har justert sine prognoser fra forrige kvartal og spår nå utflating av boligprisene allerede neste år og et svakt fall i prisene fra 2008. Ingen vet om dette vil slå til, men det er i hvert fall egnet til å gjøre de nærmeste helgene tyngre for eiendomsmeklerne og selgere av nye prosjekter. Folk som nettopp har investert i nye boliger, kan måtte vente lenger på en verdistigning. På den annen side kan en brems i den sterke og langvarige prisstigningen på boliger gi muligheter for gode kjøp for folk som trenger bolig og som ikke først og fremst tenker på det som et investeringsobjekt.

Det ble i 2004 igangsatt nesten 30 000 boliger, eller 30 prosent flere enn året før. Men veksten avtok, og i 3. kvartal i år falt boliginvesteringene med 2 prosent. SSB mener den kraftige veksten er resultat av lav rente og at folk har hatt mye penger mellom hendene. Samtidig ligger boligprisene på et rekordhøyt nivå. Med utsikter til noe høyere rente og noe lavere vekst i inntektene flater prisene ut. Markedet bør, dersom det stoler på SSB, belage seg på at prisene på brukte boliger vil ligge nokså fast i åra 2006 til 2009.

Ellers peker pilene i SSBs konjunkturrapport stort sett i «riktig» retning. Byrået har tidligere trodd at veksten i internasjonal økonomi skulle bli svakere allerede neste år enn det nå ser ut til. Nå anslår man lavere vekst først i 2007. Oljeprisen har sunket fra rekordnivået tidligere i høst, og prisen vil ifølge prognosene komme ned mot 50 US dollar fatet neste år. Men det er fortsatt en svært høy oljepris som vil styrke norsk økonomi og øke den norske oljeformuen. SSB antar at den europeiske sentralbanken øker renta og at Norges Bank gjør det samme. Men rentene vil forbli lave i flere år framover.

Inflasjonen vil fortsatt holde seg lav, godt under Norges Banks inflasjonsmål. Arbeidsledigheten vil bli lavere, sysselsettingen høyere. Det er ingen krise i kongeriket, men boliger er ikke lenger «bankers» som investeringsobjekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling