Flåthen lover pensjonsseier

LO-lederen lover de offentlig ansatte seier i pensjonsstriden i lønnsoppgjøret som nå er til mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LO-leder Roar Flåthen lover de offentlig ansatte seier i pensjonsstriden i lønnsoppgjøret som nå er til mekling.

- Jeg kan love dere at vi skal vinne den pensjonskampen, sa Flåthen i sin åpningstale til LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo i dag.

LO-lederen viste til at ansatte i privat sektor ved tariffoppgjøret i fjor fikk på plass en varig ordning for avtalefestet pensjon. Nå er tiden kommet til de offentlig ansatte, og de skal få en like god ordning, lover han.

- Vi la en god plattform for AFP i privat sektor i fjor. Det skulle bare mangle om ikke de offentlig ansatte skulle få en like god ordning. Vi legger all vår tyngde inn i dette spørsmålet, og det er ikke snakk om å godta dårligere ordninger enn de vi har i dag, sier Flåthen.

- Komplisert

Kravene fra arbeidstakerorganisasjonene om tilpasset tidligpensjon og tjenestepensjon i offentlig sektor førte til brudd i forhandlingene 30. april. Oppgjøret er nå til mekling, med frist til midnatt 26. mai.

- Det er kompliserte forhandlinger i den forstand at det ikke bare er snakk om å tilpasse en AFP-ordning til den nye folketrygden. Ordningen med tjenestepensjon i offentlig sektor hører også med, sier LO-lederen.

Han kom også inn på tiltak mot sosial dumping i sin tale, og rettet en klar advarsel mot NHO og organisasjonens nye direktør, John G. Bernander:

- Ni verft på Vestlandet har gått til rettssak mot staten, med full støtte fra NHO og Norsk Industri. De aksepterer ikke allmenngjøring av tariffavtalene. De vil ha rettens godkjenning til å drive sosial dumping. Jeg sier til Bernander som jeg sa til Finn Bergesen jr.: Vil du ha krig, så skal du få krig!

Blant stridsspørsmålene på en ellers så godt som omforent LO-kongress er kravet om veto mot EUs postdirektiv og omkamp om tjenestedirektivet. Flåthen berørte også disse temaene i sin tale. Han lovet støtte til de postansatte, uten å flagge støtte til vetokravet, men tjenestedirektivet synes avgjort.

- Det er vedtatt av Stortinget, og det har vært enstemmige vedtak i alle LOs organer. Ingen sak har vært så grundig behandlet, sier han.

Arbeid til alle

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slo i sin hilsningstale til kongressen fast at løftet om arbeid til alle blir valgkampens hovedsak. Det klinger godt i ørene til Roar Flåthen, som leder en organisasjon som blar opp rekordstore 7 millioner kroner til de rødgrønnes valgkamp.

- Den internasjonale finanskrisen har slått innover oss for fullt. Arbeidsledigheten er økende, og mange av våre medlemmer er bekymret for å miste jobben. Da er det opplagt viktigst å sørge for å holde sysselsettingen oppe, sier han til NTB.

Flåthen mener LO har valgt rett side når organisasjonen støtter de rødgrønne. Vedtaket på Høyres landsmøte om økt adgang til midlertidige ansettelser, er en provokasjon, mener han.

- De rødgrønne har fulgt opp våre forslag til krisetiltak, og vi er fornøyd med jobben de har gjort så langt. Men vi vil følge nøye med videre. Det er sannsynlig at statsbudsjettet for 2010 må være enda mer ekspansivt enn årets, for krisen er på ingen måte over, sier han.

Flåthen er ikke like tilfreds med bankene, som han mener fremdeles struper lånetilgangen til bedriftene.

- En del av de vilkårene som tilbys, er helt uakseptable, sier han.

(NTB)