- Flatland lurt trill rundt av Hamre

Hallvard Flatland ble lurt trill rundt av Atle Hamre og skulle aldri vært tiltalt og stilt for retten, hevder den helertiltalte TV-kjendisens forsvarer Erling Lyngtveit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin prosedyre i Oslo tingrett fredag krevde Lyngtveit full frifinnelse for Flatland, som er tiltalt for grovt heleri, hvitvasking av 520.000 dollar, og falsk forklaring.

Aktor, politiadvokat Geir Kavli, la ned påstand om halvannet års fengsel for tiltalte, hvorav et halvt år betinget fengsel.

Han la også ned påstand om at Flatland må tåle 3.320.000 kroner i inndraging (520.000 dollar) og betale saksomkostningene.

Tiltalen mot Flatland gjelder grovt heleri etter straffelovens paragraf 317. Flatland kjøpte, ifølge Økokrim, postkasseselskapet Benjamin Overseas Inc. på de britiske Jomfruøyene høsten 1996 og opprettet en bankkonto i Monaco på selskapets navn. Kort tid etter ble det overført 520.000 dollar i to operasjoner på 260.000 dollar hver til denne kontoen. Pengene ble overført fra en konto i Sveits som tilhørte byggmester Øyvin Nydal fra Bergen. Nydal har innrømmet overføringen, men sagt at han trodde Monaco-kontoen tilhørte Atle Hamre.

Ikke korrekt

- Aktors virkelighetsbeskrivelse er ikke korrekt og bevisførselen ikke i nærheten av å oppfylle kravene som må til for å bevise skyld, sa Lyngtveit, som gikk offensivt ut mot Økokrim da han startet prosedyren.

- Vi forsto ikke grunnlaget for statsadvokatens tiltalebeslutning da den kom, og undringen over tiltalen er blitt forsterket siden, sa han.

Lyngtveit bygde mye av forsvaret på å sannsynliggjøre at Flatland - i likhet med skipsreder Thor Christensen og byggmester Øyvin Nydal - er blitt ført bak lyset og lurt av den utpressingsdømte travkusken Atle Hamre.

Punkterte

- Flatland er grundig lurt av den aktor mener er hans medsammensvorne, nemlig Atle Hamre, sa Lyngtveit.

Han viste til flere eksempler på hestehandler der Hamre i vinnings hensikt skal ha misbrukt tilliten han hadde både hos Flatland og Nydal.

Lyngtveit kritiserte også Økokrim for ikke å ha gjort skikkelig arbeid i etterforskningen, blant annet skaffet seg informasjon om transaksjoner Øyvin Nydal har foretatt på sine norske konti og på den aktuelle kontoen i Sveits.

Lyngtveit punkterte elegant grunnlaget for motpartens argumentasjon da aktor Geir Kavli trakk fram en konkret dom som han mente var relevant for saken Flatland var tiltalt for.

- Den dommen ble opphevet av Høyesterett. Jeg vet det for jeg hadde saken, bemerket Lyngtveit.

- Disponerte som sitt eget

Aktor la i sin prosedyre særlig vekt på at Flatland begynte å disponere pengene som Nyland overførte til Monaco-kontoen «som om de var hans egne».

- Forvalteransvaret Flatland tar på seg her kan karakteriseres som underslag og svært risikabelt. Nydal kunne når som helst kreve innsyn og pengene tilbakebetalt. Dersom Flatland ikke skjønte at det var noe galt med disse pengene, burde han ha skjønt det - i hvert fall da Hamre ble varetektsfengslet for utpressing, sa Kavli.

(NTB)