Flatland og Buchardt innklagd til EU

RJUKAN (Dagbladet): Tinn kommunes tomtesalg til Hallvard Flatland og Arthur Buchardt er i strid med EØS-avtalen. Det hevder advokat Sigmund Simonsen, som representerer grunneierne mot gigantutbyggingen ved Gaustatoppen. EFTAs overvåkingsorgan for konkurranseforhold, ESA, mottar klagen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tomtehandelen som Tinn kommune inngikk med de to kjendisutbyggerne av det omtalte Gausta-området på Telemarks tak, er sterkt subsidiert i forhold til ordinær tomtepris.

Da planene for det som kan bli Skandinavias største turistutbygging ble lagt fram, inngikk Flatland og Buchardt avtale om kjøp av kommunens tomt, den såkalte hotelltomta, til en pris av 750000 kroner. I klagen til ESA oppgis reell pris for den ti dekar store tomta til et sted mellom tre og fem millioner kroner.

Kjendisfaktor

I klagen nevnes det at den store alpinutbyggingen truer verneverdige områder. Det framheves at kommunen svært gjerne ville at de to kjente forretningsmennene skulle stå for den storstilte turistutbyggingen, ikke minst på grunn av selve kjendisfaktoren og den reklameverdien det i seg selv ville gi området. Det understrekes at tomtesalget innehar et klart gaveelement, som strider mot EØS-avtalens regler for salg av offentlig eiendom.

EØS-avtalen forbyr alle gaver eller subsidieringer som kan vri eller endre konkurranseforhold.

- Må omstøtes

Simonsen er engasjert av grunneier Ole Hesledalen, som kjemper imot utbyggingen. Kommunen vil at Hesledalen går med på avtalen som Buchardt og Flatland har inngått med flertallet av grunneierne. Men Hesledalen nekter plent. Dersom han ikke gir seg, vil kommunen se seg nødt til å ekspropriere den flere tusen mål store eiendommen.

- Vi mener dette er en fordekt gave som må omstøtes. Vi er svært spent på hvorledes ESA-kontoret vil behandle klagen. Følger ESA sine egne regler, burde saken være klar, sier Simonsen til Dagbladet.

  • Tinn kommune ved rådmann Britt Lund og ordfører Berit Stormoen, gjør det klart at kommunen ved to anledninger tidligere utlyste tomta for salg, uten noen respons, og således har sitt på det tørre.