Flatland risikerer skattesmell

Hallvard Flatland hevdet på NRK TV at hans millionhandler med hester fra USA automatisk er skattefrie fordi det er hobbyvirksomhet. Det stemmer ikke, ifølge skatteeksperter. Flatland kan risikere å måtte betale skatt av hestehandlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag spurte Knut Olsen i «Redaksjon 21» hvorfor Flatland hadde opprettet et selskap og en bankkonto i Monaco.

Bare som en hobby

- Jeg hadde en plan om å drive med import av hester fra USA til Europa, hovedsakelig til det franske markedet. Kjøp og salg av hest er nemlig hobby og ikke næring og derfor skattefritt, så det kan du gjøre så mye du vil, sa Flatland.

Skatteeksperter Dagbladet har snakket med, er forundret over Flatlands «skatteregel».

- Det som både teori og rettspraksis sier, er at dersom virksomheten er drevet med overskudd for øye, er det næring og dermed skattepliktig, sier advokat Olav Klingenberg i Wikborg Rein & co til Dagbladet. Han er en av Norges fremste eksperter på såkalte hobbyinntekter, men understreker at han snakker på generelt grunnlag siden han ikke kjenner detaljene i Flatlands sak.

- Det er ikke nok at virksomheten faktisk viser seg å gå med overskudd. Dersom intensjonen var at det skulle lønne seg, blir det definert som næring, ikke hobby, fortsetter han.

Skal lønne seg

- Når man driver med import av hester fra USA til Europa, gjør man neppe dette fordi det er gøy, men for at det skal lønne seg, sier Klingenberg.

Han viser til en dom fra Stavanger hvor en mann drev med import av eldre biler fra utlandet. På grunn av omfanget og at «hobbyen» gikk med fortjeneste, ble det definert som næring.

- Men det fins også flere eksempler på at domstolene har definert hestehandel som hobby - fordi hesteeieren hadde tapt penger på geskjeften, sier Klingenberg.

Flatland bekreftet på TV at han hadde gjennomført mange kjøp og salg av hester og at det dreide seg om flere millioner kroner.

Tjente penger

Han sa at han tjente penger allerede på det første salget.

Også ekspedisjonssjef Thorbjørn Gjølstad i skattelovavdelingen i Finansdepartementet reagerer på Flatlands uttalelser. Når Flatland har formulert seg slik han gjorde på fjernsynet, kan det tyde på at likningskontoret har vist for liten interesse for Flatlands hesteengasjement, sier han til Bergens Tidende.

Torsdag ville ikke Flatland kommentere hvorvidt han hadde ført opp selskapet og kontoen i Monaco i selvangivelsen.

Han avfeide Dagbladets spørsmål med en kort latter.

TAUS: Skatteeksperter stiller seg undrende til TV-kjendis Hallvard Flatlands hobbyimport av hester for millionbeløp.