Flatland siktet for hvitvasking

Økokrim har siktet Hallvard Flatland for hvitvasking av penger. De mistenker at pengene på Monaco-kontoen er utbytte av straffbare handlinger. - Det er behov for nye avhør av Flatland, opplyser førstestatsadvokat Anne-Mette Dyrnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På bakgrunn av opplysninger som er kommet ut i mediene, finner Økokrim det riktig å informere mer nøyaktig om hva mistanken mot Hallvard Flatland gjelder, og hans status i saken, skriver førstestatsadvokat Anne-Mette Dyrnes i en pressemelding.

Hun skriver at tv-kjendisen er siktet for hvitvasking.

- Flatland er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 317. Dette innebærer at det er mistanke om at pengene på kontoen i Monaco var utbytte av straffbare handlinger. Det undersøkes om pengene stammer fra forhold begått av Atle Hamre og/eller andre personer, eller om det dreier seg om penger som Flatland skulle ha oppgitt til beskatning i Norge.

Nye avhør

Økokrim vet ikke hvor lang tid etterforskningen vil ta. De skal blant annet hente inn bankopplysninger fra utlandet.

- Det er behov for etterforskning i Sveits. Det er derfor vanskelig å si når saken vil være ferdig etterforsket.

Utover det ønsker ikke førstestatsadvokaten å kommentere saken.

- Det vil ikke bli gitt opplysninger om hvilke etterforskningsskritt som ellers planlegges, utover at det kan bekreftes at det er behov for nye avhør av Flatland.

Skjult formue

Det var jakten på en skjult formue i Hamre-saken som avslørte at tv-kjendis Hallvard Flatland har disponert en hemmelig konto i skatteparadiset Monaco. På kontoen har det gått ut og inn flere millioner kroner, blant annet fra trusseltiltalte Atle Hamre.

I sin foreløpige rapport, som ble lest opp den siste dagen i rettssaken mot Atle Hamre, skriver politiinspektør Dag Styrvold i Økokrim:

«Det mest interessante ved transaksjonene viser at det i tiden 10.12.96 til 04.04.97 kommer inn USD 609 956 på kontoen fra en ukjent avsender.»

Brukt til hester

Fredag 21. oktober ble Flatland avhørt av Økokrim om Monaco-kontoen. Opplysninger fra myndighetene i Monaco viser at Flatland flyttet sin omtalte konto fra Banque du Gothard til den amerikanske banken Republic National Bank of New York i august 1999.

Flatland har innrømmet at han disponerer kontoen

- Ja, det er kontoen til et selskap jeg eier. Den blir brukt til kjøp av hester i USA som selges i Europa. Det er ikke ulovlig, sa han i et intervju med Redaksjon 21.

Om de 609 956 dollarene som kom inn på kontoen fra en ukjent avsender, hadde Flatland følgende kommentar:

- Jeg husker ikke hvem som satte inn disse pengene

SIKTET: Økokrim har siktet Flatland for hvitvasking av penger.