Flatlands bank tiltalt for hvitvasking

PARIS (Dagbladet.no): Direktørene i Hallvard Flatlands bank i Monaco, Banque du Gothard, står i dag i retten i Monaco anklaget for hvitvasking av penger, i en annen sak. Fyrst Rainier og Vatikanet er også kunder i banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generaldirektør Alberto Miani, hans høyre hånd Julien Lanza og to andre ansatte sitter på tiltalebenken, melder avisa Le Parisien. Den eksakte tiltalen lyder på ikke-erklæring av mistanke. I klartekst betyr det at de burde ha sagt fra om mistanke om hvitvasking av penger.

Det gjelder ikke Hallvard Flatland, men en annen kunde, Agatino Pedicone. For en måned siden ble han dømt for hvitvasking av narkopenger. Han ble tatt på fersken da han satte inn flere milliarder lire i Banque du Gothard. Og det var ikke første gang. Han opplyste til politiet at det var banken som hadde rådet ham til å sette inn pengene i flere omganger.

Statsadvokat Dominique Auter synes saken er eksemplarisk. Monaco er fra flere hold blitt beskyldt for hvitvasking av penger i det siste. Nylig rykket fyrst Rainier ut og sa at Frankrike burde feie for sin egen dør, og truet med å bryte med Frankrike.

Banque du Gothard er en uinntagelig festning. Besøkende som ikke har den rette koden kommer ikke lenger enn til glassdøra. Det er fyrst Rainiers bank. Samt Vatikanets. Da Vatikanet gikk med på å oppløse prinsesse Carolines første ekteskap med Philippe Junot fordi det ikke var fullbyrdet, ble en klekkelig sum satt inn i Banque de Gothard.

Ifølge Dominique Auter er det minst femten andre slike saker som snart kommer opp. Det kommer av en vilje til større gjennomsiktighet. Selv om han blir opphisset vil fyrst Rainier ha en oppvask, men helst mer diskret.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

KUNDE: Sjefene i banken som Hallvard Flatland opprettet sin hemmelige konto i, står nå tiltalt for hvitvasking.
FYRSTENS BANK: Fyrst Rainier av Monaco bruker samme bank som Hallvard Flatland. Her er fyrsten avbildet med prinsesse Caroline.