Flatlands Monaco-bank lukket øynene

PARIS (Dagbladet.no): De fire direktørene i Hallvard Flatlands bank i Monaco, Banque du Gothard, risikerer hver 32 000 kroner i bot for å ha tiet om mistanke om hvitvasking av penger. Dommen faller 19. desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Hallvard Flatland vandret inn glassdøra i Monaco for å deponere sine penger risikerte han ikke å bli anmeldt av banken. Den spurte aldri kundene hvor pengene kom fra.

- Med 7 500 kunder kunne man erklære mistanke hver dag, sa direktør Adalberto Miani i retten i går. Han og tre kolleger sto tiltalt for ikke å ha sagt fra om «skitne» penger.

Det gjelder særlig kunden Agatino Pedicone, som kom til banken i august 1998 med koffertene fulle av millioner av lire, skriver avisa Libération. Pedicone presenterte seg som bokføringsekspert fra Palerma.

I Banque du Gothard var det såvidt man hevet øyebrynene.

Men en slik holdning kan altså få juridiske følger, særlig siden fyrst Rainier har bedt rettsvesenet skjerpe etterforskningen av hvitvasking av penger, som Monaco nødig vil anklages for. Resultatet ble at de fire direktørene ikke ble tiltalt for hvitvasking, men for å ha lukket øynene.

Pedicone drev hvitvasking i stor stil, i alt 7,5 millioner kroner. Han ble tatt på fersken og 10. oktober ble han dømt for hvitvasking til sju års fengsel.

Direktørene bedyret at de ikke er skyldige, at de ikke kunne gjette. Men retten synes de burde ha gjettet. Vanligvis skjuler hvitvaskere seg bak falske bedrifter. Pedicone hadde ingen ting. Bare koffertene fulle av sedler. Han ble til og med overrasket over hvor lett det var å få konto.

Det skulle vise seg at Pedicone var forbundet med den columbianske mafiaen. En sveitsisk dommer tok kontakt med banken. Da erklærte den mistanke, sommeren 1999. Det var litt seint.

Banque du Gothard hadde til da bare kontrollert en ting, at det sto penger på kontoen når Pedicone overførte summer. Med 7 500 kunder...

- Banque du Gothard mangler prinsippfasthet, sier statsadvokat Dominique Auter. Han tror ikke banken hadde kunnet vokse slik den har gjort hvis den hadde sett nøyere etter.

Rettssaken er som et varsku til bankene. Heretter må de mistenke alle.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no