Flått-alarm

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): Fire personer er blitt alvorlig syke etter å ha blitt angrepet av flått på sommeridyllen Veierland utenfor Tønsberg. Minst hver fjerde flått på øya antas å være bærer av den farlige sykdommen lyme borreliose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist helg var det innkalt til krisemøte på den vesle øya. Årsaken var de fire personene som er alvorlig syke etter å ha blitt angrepet av flått - eller skaumann som den også kalles.

Men insektforsker Reidar Mehl ved Folkehelsa er forsiktig med å advare mot en flått-invasjon:
- På landsbasis er det store variasjoner i utbredelsen av flått. En finner en del flått inne i Vestlands-fjordene og langs kysten, grunnet klimaet. Inne i Oslofjorden er det imidlertid litt for tørt til at det er noe særlig flått, sier Mehl til Dagbladet.

Infiserte kryp

Ifølge Mehl har flåttbestanden stort sett vært stabil de siste åra. Hele sommerhalvåret er sesong for det lille, men farlige insektet.

Ifølge fagfolk kan rådyrstammen på øya Veierland være med å forklare flåttinvasjonen der. Dette fordi de voksne flåtthunnene krever blod fra litt større dyr og gjerne foretrekker rådyr.

Dette fører til at flåtten spres over store områder og legger ekstra mange egg.

Mens mellom 20 og 30 prosent av flåtthunnene antas å være bærere av lyme borreliose, regner man med at halvparten av de voksne flåttene er infisert av sykdommen.

Ifølge undersøkelser er minst hver fjerde flått på Veierland infisert. En av initiativtakerne til helgas krisemøte var infeksjonslege Dag Berild ved Aker sykehus i Oslo.

Legen har selv sommerhus på den idylliske øya.

- Fire personer skal ha blitt alvorlig syke. Det er mange sett i forhold til antallet som bor på øya, sier Berild til Tønsbergs Blad.

Etter møtet på Veierland hadde Reidar Mehl med seg vel 50 flått som skal undersøkes ved Folkehelsas laboratorier.

Ferierende i Sommer-Norge kan imidlertid være beroliget: risikoen for å bli smittet av lyme borreliose er liten.

Derimot øker smitterisikoen desto lenger flåtten sitter i huden. Flått som fjernes innen et døgn, gir sjelden alvorlig infeksjon.

Vanskelig å se

Et av problemene med flåtten er imidlertid størrelsen. Fordi den er så liten, er den vanskelig å oppdage. Hvis du skal teste om det er en flått som sitter på kroppen, kan du prøve å klemme den mellom fingrene. Hvis det ikke går, og insektet er like helt, tyder mye på at du har hilst på en flått.

- Hvis flåtten har vært på smågnagere eller fugl før den setter seg på mennesker, er den ofte farlig. Har den sittet på andre dyr, så er det sjelden noe problem, sier Mehl.

FARLIG FYR:</B> Du merker ikke flåtten før et døgn etter at den har satt seg på kroppen, sier forskere.