DRAMATISK:  Daglig leder i Norsk borreliose senter, Rolf Luneng, mener testene for å påvise borrelia-bakterien er for dårlige. - Dessuten finnes det ikke nødvendigvis antistoffer i blodet om man har hatt bakterien i kroppen over en lengre periode, sier Luneng som mener smittede kan utvikle kronisk borreliose. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
DRAMATISK: Daglig leder i Norsk borreliose senter, Rolf Luneng, mener testene for å påvise borrelia-bakterien er for dårlige. - Dessuten finnes det ikke nødvendigvis antistoffer i blodet om man har hatt bakterien i kroppen over en lengre periode, sier Luneng som mener smittede kan utvikle kronisk borreliose. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

- Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker

Men metoden helsevesenet bruker for å påvise flått-sykdom er omstridt og ikke 100 prosent sikker. Derfor finnes det store mørketall, mener ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia via flått årlig. Vanlige symptomer er et rødt utslett, leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, energitap og lette tilfeller av hjernehinnebetennelse.

De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

- De tilfellene Folkehelseinstituttet får meldt inn er bare toppen av isfjellet. Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker. Det er viktig å ta flåtten på alvor, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituittet.

Les også historien til Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose.

Versting i Europa En fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien Borrelia, og Blystad mener det «det er klart at dette er en sykdom mange kommer i kontakt med».

- Det er helt klart flåtten som er det dyret i Europa som sprer mest sjukdom.

- EN VERSTING: Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet opplyser om at flåtten nå er veldig aktiv etter vinteren, og den sitter i toppen av grasstrå klar for å finne en vert å suge blod av. Ingen andre blodsugere overfører like mange sykdommmer som den. Fotograf: Anne Lene Solbakken
- EN VERSTING: Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet opplyser om at flåtten nå er veldig aktiv etter vinteren, og den sitter i toppen av grasstrå klar for å finne en vert å suge blod av. Ingen andre blodsugere overfører like mange sykdommmer som den. Fotograf: Anne Lene Solbakken Vis mer

Lyme borreliose er den hyppigste flåttbårne infeksjonen i Norge, og finnes først og fremst i kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nordland. Flest tilfeller er i de seinere årene blitt registrert i Oslo, Telemark, Agderfylkene, Rogaland, samt Møre og Romsdal.

- Det er viktig å fjerne flåtten ved bitt så fort som mulig. Hvis man fjerner den innen et døgn er sjansen for borrelia liten. Det viktig å forebygge og unngå å bli bitt av flått, sier Blystad.

I tillegg til borreliose er det også et lite, men økende antall personer smittet av det dødelige viruset TBE i Norge.

TBE fører til hjernebetennelse og én prosent av de TBE-smittede dør av betennelsen. Selv om ingen har dødd av TBE i Norge så langt, har flere blitt varig svekket for livet.

-For dårlige tester For å påvise borreliose hos mennesker blir det tatt blod- og spinalvæskeprøve, en såkalt ELISA-test, sammen med en klinisk undersøkelse hos lege. Her blir mengden antistoffer, som kroppen danner for å nedkjempe fremmedstoffer, målt.

- Den er ikke er så god. Når vi har prøver som ikke er 100 prosent sikre sier det seg sjøl at vi kan ha tilfeller hvor pasienter ikke blir diagnostisert, sier Blystad i Folkehelseinstituttet.

UTBREDELSE:  Kartet viser i hvilke fylker flest pasienter har fått påvist borrelia gjennom ELISA-testen. Kilde: Folkehelseinstituttets årsrapport «Flått og flåttbårne sykdommer»
UTBREDELSE: Kartet viser i hvilke fylker flest pasienter har fått påvist borrelia gjennom ELISA-testen. Kilde: Folkehelseinstituttets årsrapport «Flått og flåttbårne sykdommer» Vis mer

Daglig leder i Norsk borreliose senter, Rolf Luneng, mener det er finnes en rekke problemer og langt fra nok forskning på dette området.

- Testene for å påvise borrelia-bakterien er for dårlige, de er ikke sensitive nok. Dessuten finnes det ikke nødvendigvis antistoffer i blodet om man har hatt bakterien i kroppen over en lengre periode, og man har utviklet kronisk borreliose.

Blodet begynner å danne antistoffer etter to til tre uker, og først etter seks til ti uker kan man forvente at mengden antistoff er så stor at det vil slå positivt ut på en prøve. Derfor kommer mange pasienter til legen for tidlig, og ofte får de ikke mulighet av legen til å ta samme prøve igjen seinere fordi de allerede har fått et negativt resultat, mener han.

- Vi er overbevist om at det er store mørketall når det gjelder denne sykdommen. Også behandlingsmetodene for å få folk friske er ikke gode nok. Borrelia bagatelliseres for mye, sier Luneng.

Dersom pasienter ikke får påvist antistoffer og får behandling vil «de fleste utvikle kronisk borreliose».
Feildiagnostisert - Vi oppdager ikke dem som har kronisk infeksjon, og dermed får mange en annen diagnose og behandling, mener Lungeng. Også leder i Norsk lyme borrelioseforening, Gerd Berge, mener dagens analysemetodene ikke fanger opp alle, og at det er altfor lite kunnskap om sykdommen.

- En del pasienter blir behandlet som kasteballer i sykehussystemet, andre får psykiatridiagnoser fordi de er utmattet. Enkelte melder om at de har fått en ME-diagnose, som det ikke finnes behandling for.

Også hun tror det er store mørketall.

Utbredelsen økt Flåttutbredelsen har økt kraftig siden 60-tallet og flåtten kryper nå innover i landet, og opp i høyden. Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet viser til at det er vanlig at arter øker raskt på relativt kort tid.

- Det er ingen tvil om at det er flere flått i dag enn for 50 år siden. Vi kan si noe om den geografiske utbredelsen, men antallet vet vi mindre om. Eldre personer opplever at det har blitt mange flere flått nå.