Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flått-virus oppdaget i norsk melk

Advarer regjeringen mot å åpne for salg av rå melk direkte fra bønder.

FANT FLOTT: Forskere fant flått i melk fra norske kuer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FANT FLOTT: Forskere fant flått i melk fra norske kuer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har funnet et flått-virus i rå melk fra norske bondegårder. Nå advarer de regjeringen mot å åpne for salg av rå melk direkte fra bønder til forbrukere.

Forskere fra Norges miljø- og biovitenskapelig universitet og Folkehelseinstituttet har samlet inn og analysert ubehandlet melk fra en rekke norske bondegårder i en periode på fire år, skriver NRK.

Resultatet overrasket forskerne. Det viste seg at kumelken fra tre av de fem bondegårdene inneholdt flått-viruset TBE, som blant annet kan gi hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse.

MELKING: Erna Solberg og Bård Hoksrud konkurrerer mot Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum i kumelking på Dyrsku'n i Seljord. Video: NTB Vis mer Vis mer Vis mer

I flere europeiske land har det vært tilfeller av folk som har blitt syke etter å ha drukket upasteurisert melk som inneholdt viruset. I noen av tilfellene endte det med dødsfall.

Regjeringen har åpnet for salg av upasteurisert melk og fløte direkte fra bondegårdene til forbrukerne. Det er seniorforsker Åshild K. Andreassen kritisk til og mener det er for mye risiko knyttet til en slik lovendring.

– Vi vet ennå ikke hvor syke vi kan bli av upasteurisert melk med TBE-virus. Men vi bør begrense risikoen, sier hun til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet om å lage et utkast til ny forskrift. Ifølge Mattilsynets dreier det seg om forslag til salg av inntil 5.000 liter upasteurisert melk og fløte årlig.

– Forslaget innebærer at du som forbruker skal kunne velge om du er villig til å ta risikoen med å drikke rå melk og fløte, sier seniorrådgiver Margrethe H. Røed i Mattilsynet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!