Flåttbitt: - Alt ble uskarpt

Aurora Draugedal gikk fra å ha perfekt syn, til å se tåkete og dobbelt. En spinalvæskeprøve ga svar på hvorfor. Den viste nevroborreliose. - Kanskje det skumleste jeg har opplevd.

SMERTER: Det hele begynte med smerter i hodet. Kort tid seinere ble synet uklart og Aurora Draugedal fryktet hun ikke skulle se igjen. Foto: Privat
SMERTER: Det hele begynte med smerter i hodet. Kort tid seinere ble synet uklart og Aurora Draugedal fryktet hun ikke skulle se igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg tenkte at jeg hadde mistet synet for godt, sier Aurora Draugedal (29) til Dagbladet.

Hun forteller om et døgn med usikkerhet, og sier at hun gikk inn på badet og begynte å memorere hvor alle ting lå.

- Jeg planla faktisk å lære mannen min hvordan han skulle sminke meg, sier hun, og forteller at tanken på at hun kanskje ikke skulle få se igjen, fikk fram en del skumle tanker.

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken.

Vondt i hodet

Marerittet startet for seks uker siden, da Draugedal kjente at hun plutselig fikk veldig vondt i hodet.

- Jeg har aldri hatt vondt i hodet før. Jeg gikk til fastlegen, men hun fant ingenting, forteller hun.

29-åringen dro hjem til mann og hund i Fredrikstad, men dagene gikk og smertene avtok ikke. Plutselig gjorde det vondt å bevege øynene, sier Draugedal.

- Jeg har høy smerteterskel, så jeg gikk på jobb, men jeg hadde konstant vondt i hodet. Plutselig var det vondt å se til siden, og hodepinen ble enda kraftigere, sier hun.

Fastlegen henviste Draugedal til øyelege, som ikke fant noe galt med synet. Hun ble henvist videre til ortoped, som heller ikke fant noe.

Så forflyttet plagene seg videre til synet.

PRØVESVAR: Etter en rekke tester på sykehuset ble det tatt en spinalvæskeprøve, som viste at Aurora hadde nevroborreliose. Et sår bak knehasen som ikke ville gro forklarer hvorfor. Foto: Privat
PRØVESVAR: Etter en rekke tester på sykehuset ble det tatt en spinalvæskeprøve, som viste at Aurora hadde nevroborreliose. Et sår bak knehasen som ikke ville gro forklarer hvorfor. Foto: Privat Vis mer

- Alt var uskarpt

29-åringen er signalmontør-lærling hos Spordrift Østfoldbanen, og går på jernbaneskolen i Oslo

- Jeg sto på Aker Brygge da jeg oppdaget at jeg ikke klarte å se ting som var langt unna. Alt var bare uskarpt, forteller Draugedal.

Neste dag, på vei til Oslo, innså hun at synet hadde blitt enda dårligere. Draugedal forteller at hun begynte å se dobbelt på venstre side.

Etter fire-fem dager med gradvis dårligere syn, den 25. september, bestemte 29-åringen seg for å oppsøke legevakta i Oslo. Legevakta sendte henne videre til Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Jeg var veldig urolig, men jeg var i kontakt med fastlegen min hele veien, og hun sa at jeg ikke hadde grunn til å bekymre meg fordi legene ikke fant noe galt. Jeg tenkte jo selv at det måtte være noe galt.

Måtte vente på svar

- Selv om legene sa at det ikke var noe i veien med synet mitt, prøvde jeg å forklare at jeg ikke kunne se noe. Jeg så ikke engang hånda mi tydelig, forklarer hun.

Etter en lang dag med tester på sykehuset tok legene til slutt en spinalvæskeprøve, som Draugedal fikk svar på dagen etter.

- Da kunne de med en gang si at jeg hadde en infeksjon i nervesystemet. Selv om de ikke kunne si hvilken infeksjon jeg hadde, var det i alle fall et svar, og jeg ble egentlig ganske letta, sier 29-åringen.

Legene fortalte at hun enten hadde nevroborreliose eller Tick-borne encephalitis-virus (TBE), og om det var TBE var det ingenting helsevesenet kunne gjøre.

- Den kvelden ble jeg litt stressa, og tenkte at jeg faktisk kunne miste synet for godt. Det fikk fram tanker jeg ikke hadde tillatt meg selv å tenke tidligere i hendelsesforløpet. Tanken på at de kanskje ikke kunne gjøre noe for meg, sammen med at jeg ikke kunne se og et hode som konstant banket, var tungt og skremmende.

Draugedal husker at hun kikket bort på ektemannen, som var tåkete, og håpet hun ville få se ansiktet hans igjen.

Hun fikk umiddelbart store mengder antibiotika intravenøst, og etter tre dager kom svaret. Hun hadde nevroborreliose.

Nevroborreliose

- Etter fire-fem dager begynte jeg gradvis å se bedre, og etter to uker så jeg normalt igjen. Jeg føler ikke at jeg har noe dårligere syn i dag, men jeg har fortsatt vondt i hodet og blir lett svimmel og kvalm.

29-åringen hadde et sår bak knehasen, som aldri grodde. Fastlegen hadde i prosessen nevnt at det kanskje var et flåttbitt, men Draugedal hadde ingen anelse om at et flåttbitt kunne påvirke synet.

Randi Eikeland, spesialist i nevrologi og leder av Nasjonal Kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, forklarer at nevroborreliose er en betennelse som setter seg i nervesystemet, og forårsaket av bakterien borrelia, som finnes i flått.

Hun forteller at det absolutt er mulig at betennelsen påvirker synet, men at det ikke er den vanligste konsekvensen.

- Det mest vanlige er at man får skjevheter og lammelser i ansiktet. Det er også vanlig at personer med nevroborreliose opplever utstrålende smerter i armer eller bein, sier Eikeland.

SPESIALIST: Randi Eikeland, spesialist på området, presiserer at flåttbitt stort sett er ufarlig, men at alvorlige tilfeller kan forekomme. Foto: Flåttsenteret
SPESIALIST: Randi Eikeland, spesialist på området, presiserer at flåttbitt stort sett er ufarlig, men at alvorlige tilfeller kan forekomme. Foto: Flåttsenteret Vis mer

I Norge blir det registrert omkring 300 tilfeller av nevroborreliose i året. Sammenliknet med enkel hudborreliose-betennelse, hvor det registreres ca. 7000 tilfeller i året, er nevroborreliose mer sjeldent.

Hos Aurora Draugedal har betennelsen trolig satt seg i øyeområdet, da synet ble svekket.

- Det vi vet er at om man går uten behandling over lengre tid, vil sjansen for restplager øke, samt at det vil ta lengre tid å bli frisk. Om man kan miste synet permanent er vanskelig å svare på. Det kommer an på hvor betennelsen har satt seg. Den kan sette seg i selve synssenteret eller i musklene som styrer synet, og vil være avgjørende for symptomene, forklarer Eikeland.

Hun presiserer at flåttbitt stort sett er ufarlig, men at alvorlige tilfeller kan forekomme, og at det da ofte kan ramme nervesystemet.

Skummel opplevelse

Etter ni-ti dager på Ahus, og et par dager på Kalnes, kunne Draugedal endelig reise hjem.

- Jeg fikk hjemmesykepleier de neste ukene, som er et kjempebra alternativ for folk som ikke ønsker å være på sykehuset.

FLÅTT: Varmt vær, sommer og sol betyr gode dager og høysesong for flåtten. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Hun forteller at hennes kristne tro var med på å bidra til at hun ikke ble enda mer stresset over situasjonen.

- Det er kanskje det skumleste jeg har opplevd og tanken på å ikke få tilbake synet var veldig skremmende. Heldigvis bevarte jeg roen med min ektemann ved min side og gud i ryggen, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer