Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flåttbitt kan gi MS

TØNSBERG (Dagbladet): Pasienter som har fått diagnosen MS - multippel sklerose - kan rett og slett ha blitt syke etter bitt fra flått. Det viser forskning som er gjort ved Vestfold sentralsykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan kanskje ha funnet en sykdomsmekanisme for noen MS-pasienter, men jeg maner til dempet optimisme, sier infeksjonsoverlege Per Bjark ved Vestfold sentralsykehus.

- MS-forskningen ved sykehuset vekker internasjonal oppsikt. Flere resultater offentliggjøres i det medisinske tidsskriftet Infection i neste uke. Bioingeniør Øystein Brorson har ledet forskerteamet. Neste fase er å gjøre et kontrollert behandlingsforsøk med MS-pasienter.

Kan behandles?

Årsaken til den kroniske nervesykdommen har hittil vært ukjent. Forskere verden over har forsøkt å finne ut om sykdommen kan skyldes smittestoffer, bakterier eller virus.

Etter fire års laboratorieundersøkelser har forskere ved Vestfold sentralsykehus avdekket at flere med MS-diagnose er rammet av borreliabakterien. Den stammer fra bitt av flått, skaumann som den ofte kalles.

Nå skal fire typer antibiotika utprøves på en gruppe pasienter ved sykehuset.

Flere årsaker

- Det vil være et viktig framskritt hvis vi oppnår behandlingseffekt, sier overlege Per Bjark. Da kan en del MS-pasienter få hjelp til å bli kvitt sykdommen - helt eller delvis - ved hjelp av antibiotikabehandling.

- Jeg tror det er flere årsaker til sykdommen multippel sklerose. Nå er det mulig at vi kan klare å peke ut en gruppe. Det vil være et viktig bidrag, sier Bjark.

Overlegen antar at en mindre del av de 7000 personene som lider av MS her i landet, kan få hjelp dersom forsøkene ved sykehuset lykkes.

- Vi har foreløpig ikke gjort behandlingsforsøk. Det er viktig å understreke at det bare er gjort laboratoriefunn, sier Per Bjark.

Forsiktig optimist

- Forskere over hele verden har forsøkt å påvise hva som utløser MS. Per i dag har ingen klart å gi svar, sier generalsekretær i MS-forbundet i Norge, Arnt Holte.

- Hvis det i noen tilfeller skulle vise seg å ha sammenheng med borreliabakterien, vil det være et viktig framskritt og kan være til hjelp for mange, sier Arnt Holte.

Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart