Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flåtten er verstingen blant de små blodsugerne på overføring av bakterier og andre infeksjoner

Derfor venter norske forskere nå på klarsignal for å sette ut sopp som dreper flåttbestanden.

SULTEN:  Flåttsesongen er i gang, forskere ved Bioforsk ønsker å sette ut nyttesopp i områder hvor sauen beiter. Også de får alvorlige sykdommer overført av flåtten. Forskere i Østerrike har funnet en flåttdødelighet mellom 40 og 50 prosent etter å ha satt ut sopp i flåttrike områder. Bildet viser en flåtthunn tom for blod. Foto: Karin Westrum / Bioforsk
SULTEN: Flåttsesongen er i gang, forskere ved Bioforsk ønsker å sette ut nyttesopp i områder hvor sauen beiter. Også de får alvorlige sykdommer overført av flåtten. Forskere i Østerrike har funnet en flåttdødelighet mellom 40 og 50 prosent etter å ha satt ut sopp i flåttrike områder. Bildet viser en flåtthunn tom for blod. Foto: Karin Westrum / Bioforsk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med mai måned og mildt vær er flåtten desperat etter å finne seg en vert å suge blod av. Blodsugeren er mest aktiv fra slutten april til frosten kommer i oktober, og beveger seg så lenge det er varmere enn fem grader, ifølge Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

- Flåttsesongen er i gang. Etter vinteren er de veldig aktive og må finne seg en vert raskt for å ikke dø, sier Ottesen til Dagbladet.

Dødelige smitte En fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien Borrelia, som kan føre til den nervelammende sykdommen borreliose hos mennesker. Ifølge Folkehelseinstituttet får opptil 300 personer alvorlige symptomer etter utbrudd av borreliose årlig. De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

Flåtten kan også overføre det dødelige viruset TBE, som fører til hjernebetennelse. Én prosent av de TBE-smittede dør av betennelsen, og sjøl om ingen har dødd av TBE i Norge tidligere, har flere blitt varig svekket for livet. Antall smittede har økt.

- Om økning av TBE skyldes at vi har blitt flinkere på diagnose eller om det er en reel økning vet vi ikke. Det er en alvorlig sykdom, sier Ottesen.

Det finnes bare vaksinasjon mot TBE, og Folkehelseinstituttet anbefaler personer som oppholder seg i TBE-områder med mye flått, og som ofte blir bitt, å vaksinere seg.

PARRENDE FLÅTT: Også flåtten har naturlige fiender, blant annet nyttesopparter, nematoder (rundorm) og rovmidd. Molekylærbiolog ved Universitetet i Agder, Vivian Kjelland, er for alle tiltak som kan bidra til å få ned flåttbestanden, som fortsatt ser ut til å øke. Bildet viser en flåtthunn med blod og en parende hann på toppen hos Bioforsk. Foto: Karin Westrum / Bioforsk
PARRENDE FLÅTT: Også flåtten har naturlige fiender, blant annet nyttesopparter, nematoder (rundorm) og rovmidd. Molekylærbiolog ved Universitetet i Agder, Vivian Kjelland, er for alle tiltak som kan bidra til å få ned flåttbestanden, som fortsatt ser ut til å øke. Bildet viser en flåtthunn med blod og en parende hann på toppen hos Bioforsk. Foto: Karin Westrum / Bioforsk Vis mer

- Flåtten er verstingen blant de små blodsugerne på overføring av bakterier og andre infeksjoner, sier Ottesen videre.

Drapssopp i Østerrike Ifølge forsker ved Bioforsk, Ingeborg Klingen, har forskere de samarbeider med i Østerrike satt ut naturlig forekommende nyttesopp i områder hvor flåttbestanden er høy for å nedkjempe arten. Siden oppstartet av prosjektet i 2006 har de funnet mellom 40 og 50 prosent flåttdødelighet ved de beste behandlingene.

Østerrike har hatt spesielt mange tilfeller av flått som har overført TBE til mennesker, og vaksinering mot sykdommen en del av folkevaksinasjonsprogrammet.

- Flått er et problem også for sau i Norge, og i prosjektet «Tickless» jobber vi nå med biologisk bekjempelse av flått i områder hvor sauen beiter. Vi ønsker blant annet å bruke den samme nyttesoppen som er har vist seg å være effektiv mot flått i Østerrike, sier hun.

Lovlig i USA Sopparten brukt i Østerrike er også funnet i Norge, så det er ikke snakk om å tilføre en ny art, opplyser hun. De har nå søkt godkjennelse til å prøve ut nyttesoppen på norske sauebeiter.

- Sopparten er godkjent til bekjempelse av flått i USA og det ligger også en søknad inne hos EU.

I Norge har Agderfylkene, Telemark og Vestfold vært spesielt eksponert for TBE-virus, men nå er viruset påvist i så mange  kystkommuner og tilstøtende geografiske områder at helsemyndighetene ikke lenger peker ut enkeltkommuner der risikoen er høyere.

Den norske forskerteamet undersøker også andre flåttfiender som finnes i flåttens naturlige leveområder i Norge. Flere nyttesopparter, nematoder (rundorm) og rovmidd dreper flått. 
 
Øktende utbredelse Siden 1960 har vekstsesongen til flåtten økt med en måned. Dette fordi våren nå begynner to uker tidligere og høsten to uker seinere. En hard vinter tar ikke knekken på flåtten, det er antall dager med varmere enn fem grader som bestemmer flåttens overlevelsessjanse, opplyser Preben Ottesen.

Nå sitter flåtten på toppen av grasstrå og venter på en vert å suge seg fast i.

- EN VERSTING:  Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet opplyser om at flåtten nå er veldig aktiv etter vinteren, og den sitter i toppen av grasstrå klar for å finne en vert å suge blod av. Ingen andre blodsugere overfører like mange sykdommmer som den. Fotograf: Anne Lene Solbakken
- EN VERSTING: Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet opplyser om at flåtten nå er veldig aktiv etter vinteren, og den sitter i toppen av grasstrå klar for å finne en vert å suge blod av. Ingen andre blodsugere overfører like mange sykdommmer som den. Fotograf: Anne Lene Solbakken Vis mer

- Sjansen for at et menneske blir smittet av Borrelia-bakterier er lav, dersom flåtten blir fjernet fra huden i løpet av det første døgnet, sier Ottesen.

Dersom klimaet blir varmere, slik forskerne beviser, vil flåtten finnes i det fleste bosteder i Norge i slutten av dette århunderet, mener han.

- Vi merker at flåtten kryper innover i landet og opp i høyden. Det har blitt flere av dem fordi elg- og hjortestammen har økt voldsomt siden 70-tallet. Dessuten har landbruksområdene grodd igjen og flåtten trives best i fuktig skog. Til og med i Oslo plukker folk flått av kattene sine.

For nedkjempelse Molekylærbiolog ved Universitetet i Agder, Vivian Kjelland, er for alle tiltak som kan bidra til å få ned flåttbestanden. Flåtten overfører ikke sykdommer i larvestadiet, da de i hovedsak må ha sugd blod fra mus og rotter for å sjøl å få sykdommen.

Hun har påvist at bare en halv prosent av flått i larvestadiet får viruset fra moren. I nymfe og voksenstadiet er det 25 prosent sjanse for at flåtten har sykdom.

- Det er ingenting som tyder på at veksten stopper. Vi har sett en økning av borreliose-tilfeller, og det har gått samme vei i andre europeiske land.

SESONGKLAR:  I Østerrike slipper forskerne ut en rovsopp i flåttrike områder for å ta knekken bestanden, som i mange år har overført alvorlige og dødelige sykdommer til mennesker ved bitt. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
SESONGKLAR: I Østerrike slipper forskerne ut en rovsopp i flåttrike områder for å ta knekken bestanden, som i mange år har overført alvorlige og dødelige sykdommer til mennesker ved bitt. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Det er ukjent når flåtten etablerte seg i Norge, og Kjelland har påvist at trekkfugler har bidratt til spredning av flått.

Hjorten sprer flått Mens elg og rådyr er viktigst på Øst- og Sørlandet, er hjorten hovedverten til flåtten på Vestlandet, og siden bestanden av elg, rådyr og hjort eksplodert siden 60-tallet, mener forskerne at dette har boostet flåttstammen. I dag er det antatt at det finnes rundt 200 000 hjort i Norge.

- Flått har kommet for å bli og vi må lære oss å leve med det, sier Johan Trygve Solheim, daglig leder i Norsk Hjortesenter.

Selv om hjortebestanden er historisk høy mener han hjorten fortsetter å spre seg sørover og østover i landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling