Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flåtten og hogg­ormen er her

Flåtten er opportunist, og benytter sjansen om temperaturen er fin. Det betyr at den allerede er å finne ute i naturen - i januar.

SNUSER PÅ VÅREN: Men hoggormen er trolig lite aggressiv. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
SNUSER PÅ VÅREN: Men hoggormen er trolig lite aggressiv. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

I store deler av landet er ikke januar helt som den bruker å være: Snøen glimrer flere steder med sitt fravær og blomstene spirer. Vårtegnene har allerede meldt seg.

Forsker ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen, sier til Dagbladet at januar 2020 er den varmeste perioden for 1-19. januar for flere værstasjoner.

- Det gjelder blant annet for Utsira fyr (Rogaland), med målinger tilbake til 1868, Oksøy fyr (Agder) med målinger tilbake til 1876 og Færder fyr (Vestfold og Telemark) med målinger tilbake til 1886, sier Mamen til Dagbladet.

På Blindern, med målinger tilbake til 1938, har 2020 vært den nest varmeste i perioden 1-19. januar. Bare 2005 har vært mildere.

BENYTTER SJANSEN: Flåtten. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix
BENYTTER SJANSEN: Flåtten. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix Vis mer

Flått i aktivitet

Det har også ført til at enkelte dyr er observert tidligere enn vanlig.

- Flåtten kan være i aktivitet hvis det er mer enn fire-fem varmegrader. I varme vinterperioder kan vi få meldinger om folk som er overrasket over at de finner flått på hunden. Men det er helt normalt, sier Preben Skrede Ottesen, avdelingsleder for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

Han kaller flåtten en opportunist, som ikke trenger et lengre hvilestadium, og er ute i naturen når været tilsier det.

- De fleste insekter vil ikke la seg lure av en mildværsperiode om vinteren, for plutselig kan det bli kaldt igjen, sier Ottesen.

Han sier at varmen trolig heller ikke vil påvirke bestanden til sommeren.

- Jeg blir ofte spurt om dette. Men vi har samlet flått på de samme stedene siden 2009, og vi har sett forbausende lite variasjon.

Lite aggressiv

Litt mer overraskende, er det kanskje at Dag Dolmen, forsker ved institutt for naturhistorie ved NTNU, allerede for et par uker siden fikk melding om at det var observert hoggorm ute i naturen.

- Den var observert på Sørvest-landet. Det var nok ny rekord, sier Dolmen til Dagbladet.

Han sier at hoggormen ofte kryper i dvale i oktober, men om temperaturen er varm, kan det være at den lurer på om våren har kommet relativt raskt.

- Da kan den ta seg en tur ut. Om vinteren, så ligger de heller ikke helt i ro, de flytter på seg. Det kan tenkes at de første hoggormene kan dukke opp allerede nå. Det vil ikke si at våren har kommet for dem, men det er nok noen slengere som er nyskjerrige, sier Dolmen.

Dolmen sier at hoggormen ikke vil være særlig aggressiv. Hvis temperatuern mot slutten av februar kan komme opp i 20 grader i sola, vil de trolig være kvikkere.

Han mener temperaturen vil ha lite å si for bestanden.

- Men etter en vinter som dette, kan det fort komme en kuldeperiode. Da kan det spøke for noen hoggormer, som kan fryse ihjel. Det gjelder spesielt de små og uerfarne som ikke er langt inne i jorda. Det kan ta en del hoggormer, sier Dolmen.