Flåtten til fjells

Ny rapport viser at flåtten trekker 600 meter opp i fjellet.

<strong>FLÅTT:</strong> Skogsflåtten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Harstad. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FLÅTT: Skogsflåtten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Harstad. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Flåtten øker i mengde, og går nå høyere opp i fjellet enn tidligere. Siden forrige måling i 1983 har flåtten også bredt seg 400 kilometer lenger nord i landet, sier Solveig Jore, forsker ved Veterinærinstituttet til Fædrelandsvennen.

Jore disputerer med avhandlingen «The impact of climatic factors upon Zoonotic diseases - an epidemiological investigation» i dag. Hun dokumenterer hvordan flåtten nå har spredd seg til fjells, opp til 800 meter over havet.

Sykdommer Skogsflått er smittebærer for flere sykdommer, blant annet hjernehinnebetennelse og borreliose. Årlig registreres det rundt 250 tilfeller av alvorlige borreliosesykdom.

- Flåtten er farligst nå tidlig på sommeren. Inntrykket er også en klar økning av antall flått de siste årene, men dokumentasjonen på dette er dårlig, uttalte prosjektleder for «TickDeer» og professor i biologi, Atle Mysterud til Dagbladet i fjor.

Ifølge Jore har spredningen trolig sammenheng med klimaendringer, gjengroing av landskapet, økt tetthet av hjortevilt, samt antall gårder med drøvtyggere.

Avhandlingen konkluderer med at et fuktigere klima kan påvirke hva slags effekter flåtten har på miljøet rundt seg. Blant annet viser en kartlegging at nedbørsmengder på våren påvirker utbredelsen av flått. Desto mere regn, desto mindre flått.

2000-3000 syke hvert år Ifølge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia via flått årlig. Vanlige symptomer er et rødt utslett, leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, energitap og lette tilfeller av hjernehinnebetennelse.

Flått:

• Skogsflått blir regnet som den verste smittebæreren blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa.
• Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie.
• Flåttbitt kan også føre til Anaplsmose, som gir influensalignende symptomer, og skogflåttencefalitt (hjernebetennelse), som skyldes TBE-virus.
• Flåtter lever omtrent tre år, og gjennomgår tre stadier, larve, nymfe og voksen. For hvert stadie må flåtten finne seg en vert og suge blod. Det er bare hannene som ikke  trenger å gjøre dette to ganger.
• Egg klekkes tidlig vår, og danner larver som vil søke vertsdyr og suge blod. Etter måltidet vil larvene falle ned og starte forvandlingen til nymfe. Utpå høsten er nymfen ferdig, men vil være inaktiv gjennom vinteren. Neste vår søker nymfene på nytt vertsdyr, for eksempel mennesker, og faller av etter måltidet og forvandles til voksen flått.

Kilde: Folkehelseinstituttet.no, snl.no, wikipedia.org

De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

- De tilfellene Folkehelseinstituttet får meldt inn er bare toppen av isfjellet. Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker. Det er viktig å ta flåtten på alvor, uttalte Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituittet til Dagbladet i fjor.

Borreliasmitte:

• Borrelia overføres ved bitt av flåtten Ixodes ricinus, også kalt «skaubjørn»
• Lyme borreliose er den hyppigste humane infeksjonen i Norge.
• Borreliose finnes i Norge først og fremst i kystbeltet fra svenskegrensen til og med Nordland. Flest tilfeller er i de senere år registrert i Oslo, Telemark, Agderfylkene, Rogaland samt Møre og Romsdal.
• Inkubasjonstid 3—30 dager. Viktigst er sykdom i hud, nervesystem og ledd, men hjerte, øyne og lever kan også infiseres.

Kilde: Norsk legemiddelhåndbok

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer