Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flåtten til fjells

Ny rapport viser at flåtten trekker 600 meter opp i fjellet.

FLÅTT: Skogsflåtten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Harstad. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FLÅTT: Skogsflåtten Ixodes Ricinus er den mest vanlige i Norge og finnes nå helt nord til Harstad. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Flåtten øker i mengde, og går nå høyere opp i fjellet enn tidligere. Siden forrige måling i 1983 har flåtten også bredt seg 400 kilometer lenger nord i landet, sier Solveig Jore, forsker ved Veterinærinstituttet til Fædrelandsvennen.

Jore disputerer med avhandlingen «The impact of climatic factors upon Zoonotic diseases - an epidemiological investigation» i dag. Hun dokumenterer hvordan flåtten nå har spredd seg til fjells, opp til 800 meter over havet.

Sykdommer Skogsflått er smittebærer for flere sykdommer, blant annet hjernehinnebetennelse og borreliose. Årlig registreres det rundt 250 tilfeller av alvorlige borreliosesykdom.

- Flåtten er farligst nå tidlig på sommeren. Inntrykket er også en klar økning av antall flått de siste årene, men dokumentasjonen på dette er dårlig, uttalte prosjektleder for «TickDeer» og professor i biologi, Atle Mysterud til Dagbladet i fjor.

Ifølge Jore har spredningen trolig sammenheng med klimaendringer, gjengroing av landskapet, økt tetthet av hjortevilt, samt antall gårder med drøvtyggere.

Avhandlingen konkluderer med at et fuktigere klima kan påvirke hva slags effekter flåtten har på miljøet rundt seg. Blant annet viser en kartlegging at nedbørsmengder på våren påvirker utbredelsen av flått. Desto mere regn, desto mindre flått.

2000-3000 syke hvert år Ifølge Folkehelseinstituttet blir mellom 200 og 300 personer alvorlig syke etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia via flått årlig. Vanlige symptomer er et rødt utslett, leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, energitap og lette tilfeller av hjernehinnebetennelse.

De anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

- De tilfellene Folkehelseinstituttet får meldt inn er bare toppen av isfjellet. Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker. Det er viktig å ta flåtten på alvor, uttalte Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituittet til Dagbladet i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling