Vi er på vei inn i flåttsesongen, og det er ventet et nytt kjempeår for turgåing i norsk natur. Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, også kalt Flåttsenteret, regner med rundt 7.000 tilfeller av borrelioseutslett i Norge hvert år. Disse er ikke meldingspliktige, men like fullt viktige å behandling korrekt.
- Flåttsenteret arrangerer nå et ti-minutters krasjkurs om utslett etter flåttbitt, med mulighet for å stille spørsmål etterpå. Hovedbudskapet vårt på dette kurset er hvor ulikt borreliautslettet kan se ut. For flåttutslett kan se veldig forskjellig ut, sier allmennlege og rådgiver Harald Reiso ved Flåttsenteret til NTB.
Bør behandles
Ved første kurs for en uke siden deltok 26 allmennpraktikere, torsdag morgen var det en håndfull deltakere på morgenkurset, og tirsdag er det ny runde på nett klokka 8.20.
- Vi prøver å finne formen, men tenkte at for leger og helsepersonell er det greit å få denne gjennomgangen før arbeidsdagen starter. Men kurset er åpent for andre interesserte også, sier Reiso.
Det karakteristiske, sirkelformede røde utslettet (erytema migrants) som kan oppstå etter et flåttbitt, skal alltid behandles med antibiotika. Man skiller mellom tidlig lokal sykdom, som gjerne gir seg til kjenne ved utslett, og alvorligere sykdom, som betyr at borrelia-bakterien har spredd seg til andre organer og vev i kroppen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger