Coronabaluba

- Flau over å være fra Molde

Moldenseren Synnøve Almås Harstad har ingen tillit til ordføreren etter den siste ukas avsløringer. Hun mener han bør gå av.

- FLAUT: Fra nå av vil Synnøve Almås Harstad si at hun kommer fra en kommune i nærheten av Kristiansund. Video: Ingunn Dorholt / Lars E. Bones Vis mer
Publisert

MOLDE (Dagbladet): - Det jeg reagerer mest på, er at ordføreren blir tatt i løgn.

Dagbladet møter moldenseren Synnøve Almås Harstad i Molde sentrum. Hun kommer fra Rausand og har siden kommunesammenslåinga i 2019 vært innbygger i Molde kommune.

Hun er blant dem som har latt seg sjokkere av Molde-ordfører Torgeir Dahls (H) innblanding i Oslos coronahåndtering og beskriver seg selv som regelrett flau over den siste ukas avsløringer.

- Fra nå av kommer jeg ikke fra Molde. Fra nå av kommer jeg fra en kommune nær Kristiansund, sier hun til Dagbladet.

Se ordfører Torgeir Dahls svar på kritikken lenger ned i saken.

- Har satt Molde på kartet

- Det er flaut. Jeg er flau over å være moldenser. Dahl har jo virkelig klart å sette Molde på kartet. Folk vet hvor det er nå, men jeg tror kanskje han valgte feil måte å gjøre det på, sier Harstad til Dagbladet.

Harstad, som også selv tidligere har vært politisk aktiv, reagerer sterkt på Dahls angrep på bystyret i Oslo og hovedstadens innbyggere.

- Vi er faktisk bortskjemt i Molde som ikke har hatt mer smitte, og det mener jeg er mye flaks. Vi er heldige, vi har mye plass. Molde by er praktisk talt én gate. Vi er faktisk ikke noen metropol. Vi kan bli mange flere, men da må vi ikke oppføre oss på denne måten.

LEGG DEG FLAT: Tidligere vararordfører Sidsel Rykhus har samarbeidet nært med Moldes ordfører Torgeir Dahl i en årrekke. Hun mener utspillet om Oslos koronahåndtering er usmakelig. Video: Ingunn Dorholt / Lars E. Bones Vis mer

Under mandagens Politisk Kvarter fikk Dahl blant annet spørsmål om han hadde hatt dialog med noen i regjeringsapparatet i forkant av utspillet mot Oslo bystyres håndtering av pandemien, noe han svarte nei til.

I ettertid er det avslørt at han gjentatte ganger hadde kontakt med Erna Solbergs statssekretær Peder Egseth, en innblanding statsministeren selv nå har beklaget.

Løgnene verst

Det er løgnene Harstad synes er aller verst.

- Det er så mye jeg tror skjer, som vi ikke ser. Hvor er troverdigheten til statssekretæren på Statsministerens kontor og til ordføreren her i Molde? Er det vanlig for Høyre å gjøre sånn, lurer jeg på, og er det vanlig for ordføreren vår her, spør hun retorisk og konkluderer:

- Jeg har absolutt ikke tillit til Dahl etter dette.

HASTEINNKALTE: Erna Solberg hasteinnkalte til pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld. Vis mer

Hun mener oppførsel som dette viser en manglende grunn til tillit og mener derfor at ordføreren bør gå av.

Hun mener på sin side at innbyggerne har sett dårlig oppførsel fra ordfører Dahl i andre politiske saker i kommunestyret, blant disse i saken om anleggelse av giftdeponi i kommunen.

- Han burde vært ærlig i utgangspunktet. Hadde han vært ærlig, hadde han kanskje hatt litt troverdighet igjen, men nå har han ødelagt både for seg selv og for partiet, mener jeg.

- Stygg framgangsmåte

- Hva mener du ordfører Dahl bør gjøre nå?

- Han burde begynt å bli ærlig, men det er kanskje vanskelig når han har løyet seg fast som han har gjort. Han har løyet seg fast i et spor og så er det veldig vanskelig å ro seg ut fra det igjen. Båten har blitt for stor, rett og slett, sier Harstad.

Morten Walløe Tvedt kommer selv fra Oslo, men er bosatt i Molde og er vararepresentant i kommunestyret for partiet Rødt og lokallagsleder i Rødt Molde.

REAGERER: Jurist og Rødt-politiker Morten Walløe Tvedt reagerer på Molde-ordfører Torgeir Dahls utspill av flere grunner. Foto: Privat
REAGERER: Jurist og Rødt-politiker Morten Walløe Tvedt reagerer på Molde-ordfører Torgeir Dahls utspill av flere grunner. Foto: Privat Vis mer

Walløe Tvedt sier til Dagbladet at dette først og fremst er en stygg måte å drive valgkamp på.

- Det de gjør, er å rykke ut med ett budskap, nemlig at Raymond gjør en dårlig jobb. Det er det Høyre vil at vi skal huske. Så kan Solberg gjøre seg til den ansvarlige og liksom fornuftige ved å beklage og sette ordføreren på plass. Men etterlatt inntrykk er likevel at Raymond Johansen gjør en dårlig jobb i Oslo, sier han til Dagbladet.

Han sier han ønsker at politikk skal handle om løsninger, ikke drittpakker mot andre partier eller personer.

- Det vi ser her er et forsøk fra Høyre på å rive ned Raymond Johansen fra å være den stødige lederen han er.

Walløe Tvedt, som selv er jurist, reagerer også på at ordføreren ikke vil offentliggjøre sms-utvekslingen med statssekretæren, men gjemmer seg bak offentlighetsloven.

- Her er det ganske mye skittent spill fra Dahls side. Han bruker rettslige argumenter for å oppnå en politisk sak, det har han gjort før, og det er også det han gjør med disse sms-ene, sier Walløe Tvedt og fortsetter:

- Han er også tatt i å ikke være sannferdig i denne saken under Politisk Kvarter på NRK mandag. Det rokker tilliten til en ordfører som skal representere alle i en hel kommune.

- Sporet helt av

Dagbladet har forelagt Dahl kritikken mot ham i denne saken. I en epost til Dagbladet skriver han at han bare kan ta disse synspunktene til etterretning.

I tillegg har han følgende kommentarer:

- Når det gjelder mitt utsagn i politisk kvarter om kontakten med regjeringsapparatet, oppfattet jeg at dette handlet om hvor initiativet kom fra. Dette var mitt initiativ.

ORDKNAPP: Ordfører i Molde,Torgeir Dahl (t.h), har vært svært ordnapp de siste dagene. Foto: Vidar Ruud / NTB
ORDKNAPP: Ordfører i Molde,Torgeir Dahl (t.h), har vært svært ordnapp de siste dagene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Om kritikken fra Synnøve Almås Harstad om at han har vist dårlig oppførsel også tidligere, skriver han følgende:

- Harstad er aktiv i «Giftfritt Nesset», nå omdøpt til «Giftfritt Molde». De har kjempet mot en vedtatt reguleringsplan for et deponi for ordinært avfall i kommunen. Saken har dessverre ført til en sterk splittelse i kommunestyret i Molde.

Om innsynskravene i sms-ene skriver Dahl følgende:

- Innsynskravene er rettet mot meg som politiker. Det er ingen politisk sak på dette i Molde kommune. Private sms-er skal selvfølgelig ikke utleveres.

Det er liten tvil om at saken har skapt blest. I går kunne Dagbladet melde at Molde-ordføreren har fått Twitter-profilen forfalsket som følge av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer