-  Flau over nordmenns oppførsel

-  Norsk ungdom tror de kan kjøpe seg fri fra vanlig folkeskikk i Syden, sier reisedirektør Rolf Forsdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet kunne du i går lese om norske ungdoms ville fester i den populære feriebyen Ayia Napa. Reisedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Rolf Forsdahl, er bekymret over utviklingen på disse partyturene.

-  Festene er blitt mer aggressive med åra, sier han, og mener å kjenne igjen en økende arroganse hos mange norske ungdommer.

-  De tror at fordi de har mye penger, så er de fritatt fra normal folkeskikk, sier Forsdahl, som mener foreldrene må ta sin del av skylda for at ungene deres får slike holdninger.

-  Mange norske ungdommer kommer i dag fra miljøer hvor de er vant til at penger løser alle problemer, og at alt kan kjøpes. Slik fungerer det i noen samfunn, men ikke overalt, sier Forsdahl.

Økende skepsis

-  Vi blir ofte fortalt at nordmenn er populære turister. Vi får nok en større tabbekvote når vi blir fulle og kranglete, fordi vi ikke er voldelige i oppførselen, og fordi vi bruker mye penger og betyr mye for økonomien, sier Forsdahl.

Likevel er det flere steder nå en økende skepsis blant lokalbefolkningen til hordene av turister som invaderer hjemmene deres uten tanke på lokalskikk, kultur og religion.

-  Som reisemann blir jeg litt flau over enkelte nordmenns mangel på respekt. Særlig mellom islamske, katolske og greskortodokse kulturer, hvor familietradisjonene står sterkt, kan det bli problemer med turister som tror alt er til salgs, sier Forsdahl.

Han tror Ayia Napa kommer til å være et roligere sted neste år, etter alt oppstyret som har vært rundt sexcruiset og de andre fyllearrangementene.

-  Myndighetene vil sette en stopper for arrangementer som sexcruiset, fordi de ser at det skader nasjonens omdømme. Jeg tror vi kommer til å se at de lokale aktivitetene blir underlagt en mye strengere kontroll, sier Forsdahl, som minner om at de aller fleste ungdommene som reiser til Syden oppfører seg veldig bra.

-  Men de som reiser på de villeste partyturene gjør mye av seg, så vi får lett inntrykk av at deres oppførsel gjelder alle. Slik er det heldigvis ikke.

Sydenfabrikker

Sosialantropolog Runar Døving har skrevet hovedfagsoppgave om nordmenn på sydentur.

-  Når du kommer til flyplassen for å reise på sydentur, forandrer du totalt holdning til virkeligheten. Nordmenn kunne aldri drikke øl til frokost her hjemme. På sydentur er det helt greit, sier Døving.

Han forteller at sydenturisme i stor skala sjelden byr på mange problemer, fordi turistene holder seg for seg selv, innenfor begrensede områder. Det er først når vi skal smake på den «ekte» lokale kulturen det blir trøbbel.

-  På sydenferie er alle relasjoner til de innfødte kontraktsbaserte. Pengeøkonomiens prinsipper styrer alt, vi kjøper hele tida et produkt, sier sosialantropologen.

-  Ser du Syden fra de lokales virkelighetsverden, er Syden det samme som Årdal og Sundal verk. Det er stygt, men gir arbeidsplasser til distriktene. Synd at vi må ødelegge naturen, men det er bra for landets økonomi, sier Døving.

KRITISK: Reisedirektør Rolf Forsdahl i HSH.
MANGE NORDMENN: På greske partyøyer.
UTELIV I SYDEN: Unge skandinaver nyter kveldslivet i Ayia Napa på Kypros. Her oppfører de seg ofte ganske annerledes enn hjemme.